Zadar prvak EU fondova

gradonačelnik Zadra Branko Dukić

Grad Zadar proglašen je najboljim u kategoriji povlačenja sredstava iz EU fondova prema izboru za ‘Najbolji grad’, a nagradu je u petak u Šibeniku zadarskom gradonačelniku Branku Dukiću uručila državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja, Nikolina Klaić. 

Izbor za “Najbolji grad”  organizira Jutarnji list organizira u suradnji s gradonacelnik.hr i agencijom Ipsos, a nagradu su na svečanosti u Šibeniku, uz zadarskog gradonačelnika Dukića primili zamjenik gradonačelnika Ante Babić te pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić.

Uz pobjednički Zadar, u finalu su se našli još Križevci, Ludbreg, Karlovac te Zagreb, a Zadar se i prošle godine našao među finalistima ovog natječaja, priopćeno je večeras iz Ureda gradonačelnika Zadra.

Gradonačelniku Dukiću nagradu je uručila državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja, Nikolina Klaić.
Zadar je i ove godine među najboljima jer je sa 5,91 posto ostvarenog ukupnog iznosa svih povučenih sredstava gradova u četverogodišnjem razdoblju u TOP 3 kategoriji, dok je po per capita kriteriju – sa 791 kunom po stanovniku u TOP 20.
Zadarski gradonačelnik Branko Dukić zahvalio je na ovom priznanju kojim je još jednom prepoznat i nagrađen dobar rad koji Upravni odjel za EU fondove već godinama obavlja.

Istaknuo je također kako je Grad Zadar među rijetkim gradovima u Hrvatskoj koji imaju cijeli upravni odjel posvećen isključivo fondovima, a koji je formiran još 2013.
“Imamo mladu, ali već vrlo iskusnu ekipu koja godinama radi izvrstan posao u kojem nema subjektivnosti. Brojke i fondovi su egzaktni i iz godine u godinu nam govore da su dobri, ove godine najbolji. Planirajući strateški razvoj grada, postavili smo ciljeve, izgradili sustav pripreme projekata i uspostavili koordinaciju među svim tijelima u našoj upravi, pa i sada spremno čekamo na nove natječaje. Danas, po iskustvima Zadra, Europska unija je izuzetan pokretač razvoja i infrastrukture, bilo komunalne ili društvene, a to dokazuje i ostvarenje naših kapitalnih  projekata  ostvarenih u samo par godina”, rekao je Dukić.
U zadnjih pet godina (2013. – 2018.) Grad Zadar realizirao je 25 različitih projekata čija je ukupna vrijednost nešto više od 90 milijuna kuna, a u ovom trenutku provodi ukupno 24 projekta, ukupne vrijednosti 136.280.018,08 kuna, od čega 114.771.759,78 kuna bespovratnih sredstava.

Gradski ured za EU fondove također daje svu potrebnu podršku gradskim tvrtkama koje se samostalno nadmeću za sredstva iz EU fondova, ali i drugim gradskim odjelima koji izravno apliciraju za nepovratna sredstva.
Zadarski gradonačelnik Dukić je istaknuo da ne treba zaboraviti ni ulogu ministarstava, državnih tvrtki i ostalih  tijela središnje državne uprave koja su rasla zajedno sa svima na lokalnoj razini.

Za izračun najboljih u ovoj kategoriji korištena su konsolidirana izvješća gradova. Gradovi mogu povlačiti sredstva iz EU direktno ili indirektno (preko institucija centralne države), a za izračun su korišteni podaci od 2015. do 2018. godine.