Zadar nakon jučerašnjeg nevremena utvrđuje štetu

Foto: HRT

Nakon jakog nevremena i poplava Zadar utvrđuje štetu. Kiša kakva se u tom gradu ne pamti od 1986. poplavila je brojne prometnice i objekte, pa je na terenu cijelu noć bilo 70 vatrogasnih i vojnih timova. Nakon što je nastava jučer bila odgođena, danas će gotovo sve osnovne škole u Zadru otvoriti vrata, javlja HRT.

Danas je kiša stala, nazire se i sunce. Iza vatrogasaca je opet neprospavana noć, ispumpane su TIZ-ove zgrade, radi se u Supernovoj, radi se na Odvodnji, u Poliklinici, radi se i na privatnim kućama. Preko 1000 objeketa je pod vodom samo u Zadru, a poplavljeni su objekti u Starom gradu, Bibinji, Sukušanu, na Dugom otoku…

Problematična je situacija u objektima gdje se ne može raditi jer je voda toliko visoka da se ona opet vraća u podrume. Treba paziti na električne instalacije te na ploče koje pucaju.

Do kasno u noć je zasjedao zadarski stožer te civilne službe za zaštitu i spašavanja. Glavni prioriteti nakon sjednice je pristupiti sanaciji šteta, izjavio je Siniša Filipović te napomenuo da su prioritet javni objekti, a nakon njih će se pristupiti sanaciji privatnih i poslovnih objekata.

Sve su ceste prohodne, ali počinje i njihovo čišćenje i saniranje, rekao je Filipović. Vodu za piče do daljnjega treba prokuhavati, poručio je.

Na novinarsko pitanje mogla li se katastrofa ublažiti da su čišćeni vodeni kanali, Filipović je odgovorio da je jučer u Zadru palo 208 litara kiše na četvorni metar pa je teško predvidjeti dali bi bilo koji sustav mogao to podnjeti.