Povezite se

Vijesti

Zadar: “Krila Oluje” i “Patrouille de France” izveli zajednički prelet i trenažne letove

Objavljeno

-

Zadar: "Krila Oluje" i "Patrouille de France" izveli zajednički prelet i trenažne letove/faH

Hrvatska i francuska akrobatska grupa “Krila Oluje” i “Patrouille de France” izvele su u četvrtak zajednički prelet iznad zadarskoga kanala i trenažne letove u vojarni u Zemuniku.

 To je prvo gostovanje “Patrouille de France” u Hrvatskoj, a “Krila Oluje” su ih dočekala u blizini Zadra, gdje su iznad zadarskog kanala izveli zajednički prelet s 14 aviona, priopćilo je iz Ministarstvo obrane.
 Francuska akrobatska grupa “Patrouille de France” sletjela je u četvrtak s 10 aviona Alpha Jet u Vojarnu “Pukovnik  Mirko Vukušić” u Zemuniku, u dvodnevni prijateljski posjet akrobatskoj grupi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje”, priopćeno je iz ministarstva.
 Formaciju je predvodio vođa “Krila Oluje” satnik Darko Belančić, a iz jednog od aviona Pilatusa  dobrodošlicu Francuzima poželio je zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša. Pozdravni prelet dviju nacionalnih akrobatskih grupa u Zadru pratio je i veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Gaël Veyssière u pratnji načelnika stožera 93. zrakoplovne baze HRZ-a pukovnika Borisa Panića.

 Nakon slijetanja u bazu u Zemuniku provedene su pripreme za trenažne letove. Tako su na trenažnom letu “Krila Oluje” u pilatusima u  zadnjim kabinama najprije letjeli piloti “Patrouille de France”, a zatim su članovi grupa zamijenili uloge, gdje su piloti “Krila Oluje” prvi put letjeli s francuskim kolegama u avionima Alpha Jet.

 Satnik Belančić tom je prigodom rekao kako su nakon “Frecce Tricolora” i “Red Arrowsa” ugostili još jednu uglednu akrobatsku grupu, čime su potvrdili iznimno dobre i prijateljske odnose s najpoznatijim svjetskim akrobatskim grupama.
 Posebno impresivan bio je pozdravni zajednički prelet iznad zadarskog kanala, koji je na neki način najavio kako će izgledati nebo iznad Zadra 30. svibnja iduće godine, na prvome međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu “CROIMAS 2020”.

To je bila i neizbježna tema naših razgovora s pilotima “Patrouille de France”, koji podupiru odluku o organizaciji hrvatskog mitinga, a kroz zajedničke trenažne letove imali smo jedinstvenu prigodu upoznati sve elemente naših letačkih programa, rekao je satnik Belančić.

 Vođa grupe “Patrouille de France” bojnik Clément Racine zahvalio je na sjajnom dočeku te dodao kako bi vrlo rado došli na “CROIMAS 2020”.
 “Odluku o sudjelovanju donijet će naše zapovjedništvo, no svi smo već danas impresionirani dolaskom u Zadar i k našim domaćinima ‘Krilima Oluje'”, rekao je bojnik Racine.

“Krila Oluje” nastupila su u Francuskoj 2017. na zrakoplovnom mitingu u Zrakoplovnoj bazi  St. Dizier. 

Akrobatska grupa francuskoga ratnog zrakoplovstva “Patrouille de France” osnovana je 1953., a matična zrakoplovna baza joj je Salon-de-Provence. U njezinu je sastavu osam aviona Dassault Alpha Jet i jedina je akrobatska grupa u svijetu kojoj je žena bila vođa (bojnica Virginie Guyot, od 2009. do 2010.). Prvi zrakoplovni miting na kojem su “Krila Oluje” i “Patrouille de France” nastupali zajedno bio je “Kecskemet Airshow 2007” u  Mađarskoj i od tada do danas praktički nije bilo sezone u kojoj se te dvije grupe nisu susrele na barem jednom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu te su razvili profesionalnu i prijateljsku suradnju.

Među napoznatijim patronima “Patrouille de France” na godišnjoj razini mogu se istaknuti Alain Delon (1988.), Princ Albert II. (1993.) i Carla Bruni Sarkozy (2010.). Avioni na kojima lete postižu brzinu oko 1000 kilometara na sat, a maksimalna visina leta je oko 14.000 metara, priopćeno je iz Ministarstva obrane. 

Nastavi pregledavati

Nacionalno tv

Plenković: Sustav domovinske sigurnosti dobro odgovorio na dvije paralelne krize

Published

on

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Plenković: Sustav domovinske sigurnosti dobro odgovorio na dvije paralelne krize

Published

on

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izrazio zadovoljstvo radom sastavnica sustava domovinske sigurnosti u kontekstu epidemije koronavirusa i razornog potresa u Zagrebu te izvijestio da su im dane daljnje smjernice i zadaće.

“Dobro je da smo u cijelom procesu vidjeli da sustav kvalitetno funkcionira i kroz Stožer civilne zaštite koji je bio pravodobno osnovan i koji poduzima odgovarajuće radnje kad je riječ o suzbijanju koronavirusa, o munjevitoj reakciji svih službi na potres u Zagrebu, gdje su poduzete sve mjere kako bi se osigurala sigurnost građana, očistio grad, a i sve ono što slijedi nakon toga – od priprema za saniranje šteta, izrade zakona i pronalaska izbora financiranja za obnovu”, rekao je premijer u izjavi nakon sjednice Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.

Službe imaju povjerenje zahvaljujući svom radu i požrtvovnosti

Na sastanku su dane i daljnje smjernice i zadaće svima koji su dio sustava – MUP-u, Ministarstvu obrane, zdravstvu, obavještajnoj službi, vatrogascima, Crvenome križu, HGSS-u, kao i predstavnicima županija, gradova i općina, dodao je premijer rekavši da se od njih očekuje maksimalna angažiranost i doprinos.

Možemo reći da su sve sastavnice sustava umrežene i to je hrvatska javnost mogla u praksi vidjeti i kod borbe protiv koronavirusa i rješavanja posljedica potresa, ustvrdio je premijer.

“Cijenimo povjerenje koje sve službe trenutno imaju zahvaljujući svom radu, trudu i požrtvovnosti, kvalitetnoj sinergiji i doprinosu brojnih stručnih službi, političkom vodstvu u ovim dvjema krizama koje su paralelne i siguran sam da ćemo i dalje činiti maksimalne napore kako bi osigurali i zdravstvenu sigurnost građana te odgovorili na izazove koji su pred nama”, dodao je.

O nabavci medicinske opreme pregovaramo s dvije kineske kompanije

Istaknuo je i važnost nabave medicinske opreme te izvijestio da Hrvatska pregovara s Kinom, kao sa zemljom koja je u stanju isporučiti najviše takve opreme, i to na način da razgovara s onim kompanijama koje su izravnoj ingerenciji kineske države.

“To su Mehiko i Sinopharm, dvije kompanije od kojih ćemo svu opremu dostavljenu Hrvatskoj moći unaprijed pouzdano verificirati da je prikladna za potrebe koje nam trebaju”, rekao je.

Naveo je i da je već ranije ministru gospodarstva Darku Horvatu dana zadaća da u kontaktu s akademskim institucijama i domaćim tvrtkama pronađu način izrade maski koje su ključne medicinskom osoblju za skrb pacijenata zaraženih koronavirusom.

Potvrdio je i da je ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zamolio da provjeri je li Ina od svojih dobavljača zatražila da smanje svoje cijene za 30 posto.

“Pretpostavljam da je taj potez uzrokovan prije svega padom cijena nafte i sigurno onda traže neke načine da zaokruže svoju financijsku konstrukciju u ovoj krizi”, dodao je.

Vezano uz posljedice epidemije koronavirusa na gospodarstvo i život građana, rekao je da Vlada raspravlja o nizu zakona, pa i o Ovršnome zakonu.

 “Ima dosta zakona, nije to jedini zakon koji je na dnevnom redu”, rekao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević također je izrazio zadovoljstvo funkcioniranjem sustava domovinske sigurnosti u kontekstu epidemije i potresa.

“Sustav ovoj Vladi omogućava efikasno krizno upravljanje i dijeljenje odnosno združivanje svih sposobnosti i sastavnica sustav i koordinaciju s pozicije Vlade”, rekao je te također zahvalio svim službama na svemu što čine, a u funkciji je zdravlja i sigurnosti građana.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

SDP: Župan Anušić obmanuo javnost najavom o otvaranju tržnica

Published

on

Domagoj Hajduković

Osječko-baranjska organizacija SDP-a prozvala je u srijedu župana Ivana Anušića da je najavom današnjeg otvaranja vanjskih dijelova tržnica obmanuo javnost i oštetio poljoprivrednike jer prijedlog za njihovo otvaranje još nije dobio suglasnost Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Predsjednik županijskog SDP-a, saborski zastupnik Domagoj Hajduković podsjetio je da je na konferenciji za novinare u utorak župan Anušić za srijedu, 8. travnja najavio početak rada sedam zelenih tržnica na području županije.

Iako su tržnice jutros bile spremne za otvaranje, a proizvođači na njih stigli sa svojim proizvodima koje su pripremali danima, one nisu otvorene jer prijedlog o njihovu otvaranju nije prihvatio Nacionalni stožer Civilne zaštite, rekao je Hajduković.

Smatra kako je župan Anušić “obmanuo javnost i napravio štetu OPG-ovima i ostalim proizvođačima koji su, u skladu s njegovom najavom, danas došli prodavati svoje proizvode na tržnicu”.

Riječ je o proizvodima koji imaju kratak rok trajanja i ne mogu se spremiti za drugi put ili kad se tržnica otvori.

Svojim neodgovornim izjavama u javnosti župan je oštetio sve te poljoprivrednike, koji su već pogođeni pandemijom, ali i građane koji su nepotrebno dolazili na tržnicu, smatra Hajduković.

U Županijskom stožeru Civilne zaštite u srijedu su izvijestili da se još čeka odluka Nacionalnog stožera o otvaranju svih tržnica u Hrvatskoj i da će, prema informacijama kojima raspolažu, ona doći rano poslijepodne.

U Županijskom stožeru vjeruju da nije učinjena nikakva šteta. Napominju da su sve županijske tržnice spremne za otvaranje u skladu s mjerama Zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera Civilne zaštite te se nadaju da će se sutra to i dogoditi.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije