Zadar: Ćorić s lokalnim vlastima razgovarao o sufinanciranju u sustavu gospodarenja otpadom

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sa suradnicima razgovarao je u petak u Domu Zadarske županije u Zadru s predstavnicima jedinica lokalne samouprave o mogućnostima sufinanciranja projekata jedinica lokalne samouprave u sustavu gospodarenja otpadom.

Ministar Ćorić kazao je kako je u tijeku natječaj za edukativne aktivnosti, vrijedan 42,5 milijuna, a za nekoliko tjedana bit će otvoren i natječaj za nabavu spremnika, vrijedan 250 milijuna kuna.

“Ministarstvo ove godine planirane nabaviti i potrebna vozila, odnosno brodove za otoke. Korak po korak gradimo infrastrukturu, to nije lak proces, međutim, naš cilj je jasan: do 2020. godine trebamo odvajati 50 posto miješanog komunalnog otpada. Vjerujemo da će sve jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji učiniti svoj dio posla,” rekao je Ćorić.

Na upit novinara hoće li građani od 1. veljače dobivati kazne ako ne razvrstavaju otpad i hoće li poskupjeti usluge odvoza otpada odgovorio je da to neće i da se nepotrebno straši kako građane Zadarske županije, tako i stanovnike ostalih dijelova Hrvatske.

“Prvog veljače bio je rok do kojega su jedinice lokalne samouprave trebale donijeti odluke o odvajanju otpada. Ova godina je godina u kojoj idemo u gradnju infrastrukture i tek nakon toga možemo govoriti o odgovornom ili neodgovornom ponašanju pojedinaca i eventualnim kaznama,” dodao je te naglasio kako nema razloga za povećanje cijena za komunalne usluge.

“Sustavom razvrstavanja otpada građani sami definiraju cijenu koju će plaćati. O količini koja će ići u kantu za nerazvrstani otpad ovisit će i računi građana. To im je i poticaj da odvajaju na kućnom pragu,” poručio je ministar Ćorić. (H)