Zabrani li Srbija ulazak ministru, RH povlači veleposlanika?

Foto: Nacionalno

Jedini potez koji će službenom Zagrebu preostati, u slučaju da vlada Srbije nepoželjnim proglasi nekog od hrvatskih ministara kako se po Beogradu već spekulira, bit će trenutačno povlačenje veleposlanika Hrvatske Gordana Bakote iz Beograda na konzultacije.

Srbija se u proteklih nekoliko dana, otkako traje afera “Vulin” koja je rezultirala zabranom ulaska ministru obrane Srbije Aleksandru Vulinu u Hrvatsku, potvrdila kao remetilački faktor na jugoistoku Europe.

Tako ne misle samo u Banskim dvorima u Zagrebu nego takvo mišljenje dijele i predstavnici naših političkih saveznika u NATO-u i EU. Hrvatska se, naime, prije proglašenja Vulina personom non grata naravno konzultirala i sa saveznicima, koji potpuno razumiju takav obrambeni potez Hrvatske, piše Vecernji.hr.

Kako je vlada Srbije već višekratno najavila da će uslijediti i “recipročne mjere” (prvo ih je najavio Vulin, pa Vučić, sada i premijerka Brnabić) prema Hrvatskoj, dogode li se i budu li i one “iracionalne”, službena Hrvatska morat će posegnuti za novim diplomatskim korakom. Jedini koji će službenom Zagrebu preostati, u slučaju da vlada Srbije nepoželjnim proglasi nekog od hrvatskih ministara kako se po Beogradu već spekulira, bit će trenutačno povlačenje veleposlanika Hrvatske Gordana Bakote iz Beograda na konzultacije.

De facto to znači i zamrzavanje političkih odnosa na dostignutoj razini, koja je ionako već dovoljno niska i “hladna”. Premda, što jest pozitivno, zamrzavanje političkih odnosa između Zagreba i Beograda ne treba i u pravilu ne prekida i gospodarske i trgovinske odnose koji napreduju.

Premda mediji spekuliraju kako će službeni Beograd uzvratiti proglašavanjem nepoželjnima ministra Damira Krstičevića ili Tome Medveda, ili njih obojice, službeni Zagreb ne vidi nikakvu mogućnost za usporedbu provokativnog rječnika i izjava ministra Vulina s izjavama bilo kojeg od hrvatskih ministara o Srbiji. – To je neusporedivo, pa Vulin se u izjavi kako o njegovu dolasku u Hrvatsku može odlučivati samo vrhovni komandant Vojske Srbije Vučić, a nikako hrvatski ministri, izravno sprdao sa suverenitetom RH – kaže jedan od članova Vlade Andreja Plenkovića, piše Vecernji.hr