Zaboravite mirovinu sa 67 godina, Europa donosi nove propise

Pixabay

Piše: Vedran Morin

U tijeku rasprave treba li u mirovinu ići sa 67 godina, zbog čega sindikati najavljuju prikupljanje potpisa za referendum, Europa već sada razmatra nove dobne granice. Naime, mirovinskom reformom Vlada propisuje radni vijek na 67 godina života i više će penalizirati prijevremeni odlazak u mirovinu.

Koliko će se radni vijek zadržati na tih 67 godina nitko još sa sigurnošću ne zna jer su neke europske zemlje (Danska, Češka, Njemačka) već najavile kako će se do sredine ovog stoljeća u mirovinu odlaziti sa 70 ili 72 godine. Napredak u tom području očekuje i Europska komisija, koja pak prigovara Hrvatskoj da preblago penalizira prijevremeno umirovljenje. Zato su neistinite tvrdnje nekih političara kako naša politika djeluje tek po preporuci Europske komisije.

Svjetski ekonomski forum lani je iznio procjene kako će bebe rođene u 2017. živjeti 100 godina, pa iz tog razloga tvrde da najprije u bogatim zemljama dobna granica za umirovljenje treba biti određena na 70 godina. U prilog tome, kako prenosi BBC, idu podaci koji pokazuju da će se broj svjetske populacije starije od 65 utrostručiti do 2050. godine. Britanski ekonomski tjednik The Economist, štoviše, preporučuje kako bi Europljani već do 2040. trebali zaķonski propisati dobnu granicu od 70 godina za umirovljenje. U izvješću Svjetskog ekonomskoga foruma nadalje se navodi kako vlade moraju kroz skore mirovinske reforme olakšati zaposlenim osobama mirovinske uštede.

Kako će to današnje bebe živjeti 100 godina tema je za neki drugi članak. Ono što je sigurno, stariji od 30 godina ne mogu biti previše optimistični ako sanjaju ranije umirovljenje. Živi bili pa vidjeli.