Za zlostavljanja u Vukovaru prijavljena četvorica pripadnika odreda “Leva supoderica”

Skupina Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, u suradnji s tužiteljstvom i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, prijavila je četvoricu pripadnika srpskog paravojnog odreda “Leva supoderica” za zlostavljanje vukovarskih civila 1991. i 1992. godine.

Policija je izvijestila kako sumnja da su četvorica pripadnika srpskog paravojnog dobrovoljačkog odreda “Leva supoderica” na području tada okupiranog Vukovara, od 20. studenog 1991. do lipnja 1992. “protupravno oduzeli slobodu, zatočili te teško psihički i fizički zlostavljali trojicu civila iz Vukovara”.

Zbog ozljeda nanesenih fizičkim zlostavljanjem, uslijed trpljenja izrazito jake boli i patnje, jedan od trojice civila, počinio je samoubojstvo neposredno nakon zlostavljanja, priopćio je MUP u petak.

Zbog zaštite dostojanstva zlostavljanih civila, činjenice da su dvojica preživjela zlostavljanje, ali i poštede njihovih obitelji o mučnim detaljima zlostavljanja, MUP je izvijestio da u ovom slučaju neće navoditi na koji su način zlostavljani, kako ni minimalne podatke o njihovu identitetu.

“Detalji zlostavljanja, kao i identitet zlostavljanih civila navedeni su u kaznenoj prijavi i poznati tijelima kaznenog progona”, kažu u policiji.

Dodaju i da su sva četvrica osumnjičenih (rođeni 1947., 1955., 1957. i 1967. godine), protiv kojih je kaznena prijava podnesena osječkom Županijskom državnom odvjetništvu, trenutno nedostupni hrvatskim vlastima te se za njima traga.

Radna skupina Ravnateljstva policije od svog osnivanja u veljači 2018. podnijela je pet kaznenih prijava protiv devet osoba zbog deset kaznenih djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva odnosno ratnih zarobljenika, a na štetu 217 hrvatskih civila i branitelja.

U MUP-u ističu da će i dalje ustrajati u identificiranju počinitelja i kaznenom procesuiranju odgovornih te da je rješavanje ratnih zločina jedan od prioriteta s obzirom na njihovu težinu i značaj, ali prvenstveno zbog osjećaja nepravde prisutnog kod obitelji žrtava.