Za vikend u Hrvatsku stiže novi ledeni val s Arktika

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Subotu će, nakon kratkotrajnog smirivanja, obilježiti izražena promjena vremena.

Nadolazeći vikend donosi nam naglu promjenu vremena i novi prodor hladnoće s arktičkog sjevera.

Hladna fronta proći će diljem srednje i zapadne Europe, a neće zaobići ni Hrvatsku. Temperature će za vikend biti deset stupnjeva niže nego u prosjeku.

U subotu stiže naoblačenje, ponegdje uz obilnu kišu, a uz pad temperature u drugom dijelu subote kiša će u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Snijega može biti i u nižim predjelima središnje Hrvatske, a u noći sa subote na nedjelju nošenog jakim vjetrom i na sjevernom Jadranu.

U subotu će temperatura pasti za desetak stupnjeva, a u nedjelju se očekuju i minusi. Tako će se jutarnja temperatura spustiti do -5 stupnjeva, a najviša dnevna će jedva prelaziti ništicu. Na Jadranu će biti toplije, s jutarnjim temperaturama oko 7 stupnjeva, a najvišim dnevnim oko 11 Celzijevaca. Novi hladni val trebao bi potrajati do sredine sljedećeg tjedna.

850mb temperature anomaly trends for next 10 days

+++ Late March Arctic outbreak updates +++Latest GFS model guidance for the Arctic outbreak arriving this weekend; models are in very good agreement of a significant cold air advection across much of Europe through the next 6-8 days. Currently, the very cold airmass is already spreading across NE Europe and expected to overspread west & central Europe until Sunday morning and continue into SW Europe and NW Africa by Tuesday when the peak of cold advection occurs. Latest model trends suggest that a very cold airmass should remain across large part of our continent until next weekend when it finally warms up again.Source: Tropical Tidbits

Posted by Severe Weather Europe on 16. ožujka 2018