Za vikend nas očekuje pojačan promet na cestama

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Iza nas su dva srpanjska vikenda koji su donijeli gužve na glavnim cestovnim pravcima, osobito na graničnom prijelazu Macelj i zagrebačkoj obilaznici (A3) prema naplati Lučko, a takvo će se stanje u prometu nastaviti i ovoga vikenda jer će mnogi građani Hrvatske krenuti na odmor, ali i zbog početka odmora u dijelu Nizozemske, Švicarske i Njemačke. Mnogi će izabrati neko od turističkih središta na Jadran ili će prolaziti kroz Hrvatsku prema odredištima na istoku Europe, priopćio je Hrvatski autoklub.

Još prošle godine smo primijetili da mnogi turisti izbjegavaju putovanje vikendima, odnosno subotom i nedjeljom zbog velikih gužvi te za odlazak i povratak s odmora izabiru petak ili ponedjeljak, a takva je praksa nastavljena i ove godine. Pojačan promet bit će od petka 14. srpnja pa sve do ponedjeljka, 17. srpnja, a vrhunac očekujemo u subotu 15. srpnja, od jutra u smjeru mora, a od podneva u smjeru unutrašnjosti. Tijekom nedjelje, 16. srpnja, jači promet očekujemo u popodnevnim satima u smjeru unutrašnjosti.

Značajnije zastoje očekujemo na sljedećim cestama:

·        na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko, osobito tijekom subote u jutarnjim i prijepodnevnim satima;
·        na autocestama A1/A6, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera);
·        na Istarskom ipsilonu (prema GP-ima Kaštel i Plovanija);
·        na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Macelj), Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);
·        u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadar i Split.

Ne smijemo zaboraviti radove na autocesti A4 Goričan-Zagreb na čvoru Kraljevečki Novaki gdje se također stvaraju kolone.

ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

·        subota, 15. srpnja od 4 do 14 sata i
·        nedjelja, 16. srpnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), … pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2017. godinu.

SAVJETI HAK-a

Prema prognozi DHMZ-a i HRT-a od četvrtka do nedjelje na Jadranu je moguća jaka bura uz olujne udare koja bi mogla donijeti velike probleme u prometu i ograničenja za pojedine skupine vozila na:

·        A1 Zagreb-Split-Ploče u zoni tunela Sveti Rok,
·        A6 Rijeka-Zagreb na dionici čvor Delnice – čvor Kikovica,
·        te na Jadranskoj magistrali na dionici Bakar-Novi Vinodolski-Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena/Tribanj,
·        Most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

U slučaju da se zatvara autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje za pojedine skupine vozila (kampere, motocikle, kamione, dostavna vozila i slično), preporučeni obilazak bit će: naplata Sveti Rok – Gračac – Zaton Obrovački – Obrovac – Benkovac – naplata Zadar istok (100 km).

Ako se zbog bure na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica zabranjuje promet za pojedine skupine vozila, obilazak je starom cestom kroz Gorski kotar na dionici Delnice – Gornje Jelenje – čvor Kikovica (32 km).


Na Jadranskoj magistrali (DC8) nema obilazaka za pojedine skupine vozila zbog čega ta vozila moraju pričekati da se vremenski uvjeti normaliziraju kako bi nastavili svoje putovanje.

Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 u 9 satiujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HRT. Vrlo je važno poštovati ograničenja za pojedine skupine vozila što možete provjeriti na internetskim stranicama Hrvatskog autokluba (http://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/#prohodnost-cesta), na aplikaciji za mobilne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hak) kao i na HR2 svakog sata nakon Vijesti u pola.