Za ustavne suce predloženi M. Šeparović, M. Arlović i G. Selanec

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik je, bez rasprave, Hrvatskom saboru predložio da za suce Ustavnog suda izabere Miroslava Šeparovića, Matu Arlovića i Gorana Selanca, predložio ih je sa 11 glasova ‘za’ i jednim suzdržanim, onim Mostova zastupnika Roberta Podolnjaka. 

Šeparović je predsjednik Ustavnog suda kojemu je mandat istekao u travnju, Arlović je ustavni sudac, a Selanec zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Moje informacije govore da je oko ta tri kandidata postignut konsenzus, izjavio je predsjednik Odbora akademik Željko Reiner (HDZ), što se nije svidjelo Podolnjaku.

Ni Most, a ni ja nismo imali prilike sudjelovati u oblikovanju tog konsenzusa, niti je netko od nas tražio suglasje oko ta tri kandidata, rekao je Podolnjak. Potvrdio je Reinerov navod da je bio na neformalnom dogovoru, ali i naglasio da se tom prilikom govorilo o dva kandidata, treći nije spominjan.

U pojedinačnom glasovanju, svaki od tri spomenuta kandidata dobio je 11 zastupničkih glasova iz svih političkih opcija, suzdržan je bio Podolnjak.

Na traženje Mostova zastupnika, Odbor je glasovao i o ostalih osam kandidata za ustavne suce čije su kandidature bile pravovaljane, no nisu dobili dovoljno ‘ruku’.

Riječ je o Antunu Palariću, Teodoru Antiću, Mislavu Kolakušiću, Mili Mikecin Mišetić, Ljiljani Jurčić, Sulejmanu Tabakoviću, Vesni Posavec i Draganu Bolanči. Ustavne suce Sabor bira dvotrećinskom većinom, dakle sa 101 glasom, bira ih iz reda istaknutih pravnika, osobito sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti na mandat od osam godina.
Izborom tri ustavna suca, Sabor će ‘kompletirati’ sastav tog Suda, lani je, naime, izabrao 10 od od 13 sudaca.