Povezite se

Politika

Za stambeno zbrinjavanje na nekad okupiranom području SMŽ 38 milijuna kuna ove godine

Objavljeno

-

U stambeno zbrinjavanje stanovnika i naseljenika na nekad okupiranom području Sisačko-moslavačke županije ove će godine biti uloženo 38 milijuna kuna, a istodobno će se za obnovu 63 obiteljske kuće isporučiti kompleti građevnog materijala u vrijednosti 9,5 milijuna kuna, što je najviše do sada.

 To je u utorak na radnom sastanku u Sisku priopćio državni tajnik u Središnjem uredu državne uprave za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

 Budući da su potrebe obnove i stambenog zbrinjavanja na tom području izraženije nego ranijih godina, lokalni čelnici su na sastanku upoznati s novim zakonskim propisima iz te oblasti, koji su na potpomognutim područjima na snazi od početka ove godine.

Za sve korisnike državnih kuća najamnina od jedne kune, za stanove 54 lipe po m2 

 “Za sve korisnike državnih obiteljskih kuća najamnina sada iznosi samo jednu kunu, za korisnike državnih stanova mjesečni najam iznosi 54 lipe po četvornom metru, što znači da će najamnina za stan od 50 kvadrata biti 27 kuna.

 Za osobe koje imaju rješenje Centra za socijalnu skrb, najamnina će također iznositi jednu kunu, bez obzira na kojem se području stambeni objekt nalazi.

 I nova uredba o bodovanju prilagođena je ostanku mladih obitelji i onima koji duže čekaju stan.

 Za svaku godinu čekanja obitelj će dobiti dodatnih 10 bodova, a posebno će se bodovati prebivalište na potpomognutom području, te obitelji s većim brojem djece. Također, stimulirat će se i ostanak ili dolazak visokoobrazovanih mladih ljudi, rekao je Mažar.

40 milijuna kuna više za ubrzano stambeno zbrinjavanje na bivšem okupiranom području

 Za ubrzano stambeno zbrinjavanje na nekad okupiranom području u državnom je proračunu ove godine, kako je rekao Mažar, osigurano 40 milijuna kuna više. Novina je i to što će se od vrijednosti građevnog  materijala 25 posto isplaćivati u gotovini za dodatne radove i popravke.

 Kako je najavio državni tajnik, za mjesec i pol će u Petrinji biti završena stambena zgrada s 29 stanova, u Dumačama se završava uređenje naselja s 41 obiteljskom kućom, u Hrvatskoj Kostajnici obnova sedam kuća za obitelji stradale u klizanju tla, a za tjedan dana počinje isporuka građevnog materijala. 

 Nikoli Mažaru i njegovim suradnicima, među kojima su bila i tri načelnika sektora, zahvalio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, poručivši tijekom radnog sastanka kako bilo riječi i o stambenom zbrinjavanju na području Topuskog, Gvozda i Donjih Kukuruzara, te o popunjavanju mjesta u Domu umirovljenika u Glini.

 Sve navedene mjere, koje se ove godine provode osjetno brže nego ranijih godina, doprinose ostanku stanovnika, ponajprije mladih obitelji i samaca, a na taj način i demografskoj obnovi na području županije, zaključio je Žinić.

Politika

Grbin pozvao SDP-ovce da plate članarinu, u suprotnom neće moći sudjelovati na izborima

Published

on

Saborski zastupnik i kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin pozvao je u petak sve članove i članice stranke da, ako mogu, podmire zaostatke u plaćanju članarine kako bi mogli sudjelovati na nadolazećim unutarstranačkim izborima.

“Drage SDP-ovke i SDP-ovci, pred nama je izborni proces u kojem biramo novo vodstvo stranke. U njemu ne mogu sudjelovati sve članice i članovi, već samo oni koji su uredno plaćali članarinu, a takvih je danas, zbog nerada odgovornih, tek jedna petina”, poručio je Grbin na Facebooku.

Mnogi od njih to su prestali činiti jer su se osjećali izostavljeno i jer su bili razočarani onime što je SDP postao, naveo je te članovima poručio da to sada mogu promijeniti. 

Da bismo izgradili novi SDP u kojem se nitko više ne osjeća isključenim, potrebni su svi, istaknuo je.

“Ovih ćete dana na svoje adrese, ponovo, nakon dugo vremena, dobiti uplatnice za članarinu. Ako možete, molim vas da ih iskoristite, podmirite dug i uključite se u izborni proces, jer samo tako možete sudjelovati u gradnji bolje stranke”, zaključio je Grbin.

Na prijedlog Predsjedništva stranke, Glavni odbor SDP-a raspisao je unutarstranačke izbore za 26. rujna. Na izborima se biraju predsjednik, Predsjedništvo i Glavni odbor stranke, a kandidacijski rokovi počinju teći 17. kolovoza. 

Za kandidaturu za predsjednika stranke nužno je prikupiti potporu najmanje tri županijske organizacije ili 500 potpisa članova SDP-a.

Grbin je za sada jedini službeno najavio svoju kandidaturu, a u medijima se zadnjih dana spominje i ime župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, koji pak tvrdi da još nije donio konačnu odluku o kandidaturi. 

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić također se spominje kao mogući kandidat, ali niti on još nije donio konačnu odluku. 

Ucitavanje vijesti

Politika

Neki ministri neće se ovog ljeta dugo “namakati” u moru

Published

on

Darko Horvat ministar graditeljstva i državne imovine

Sa završetkom proslave 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja Vlada je otišla na dvotjedni kolektivni odmor, a ministri će se ponovno okupiti 20. kolovoza, kada je planirana iduća sjednica Vlade, piše u petak Večernji list.

Neće, međutim, svi ministri moći uživati u godišnjem odmoru. U Zagrebu je ostao potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, koji uz brojne protokolarne obveze vezane za obljetnicu Oluje dežura i u Banskim dvorima, a ranije će s godišnjega i neki drugi ministri, u čijim se resorima pripremaju prvi potezi koje će Vlada poduzeti početkom jeseni.

Na godišnjem se tako neće moći opustiti ministri unutarnjih poslova i zdravstva Davor Božinović i Vili Beroš s obzirom na to da kao članovi Nacionalnog stožera moraju pratiti situaciju s koronavirusom, a pripreme vezane za prevladavanje ekonomske krize koju je uzrokovala pandemija obuhvatit će i gotovo sve druge resore.

Pred Vladom je, prije svega, posao vezan za korištenje sredstava iz instrumenata EU nove generacije, u sklopu kojih će Hrvatskoj na raspolaganju biti oko 10 milijardi eura, no preduvjet je za njihovo korištenje donošenje nacionalnog programa oporavka.

Iz Banskih dvora zato poručuju da će se, unatoč godišnjim odmorima, početi s međuresornim koordiniranjem pripreme tog dokumenta.

Odmah nakon povratka zastupnika u saborske klube valjat će donijeti i zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon razornog potresa. Zakon je prošao prvo saborsko čitanje, a za konačni tekst Vlada će morati razmotriti u međuvremenu iznesene primjedbe. U Ministarstvu graditeljstva i državne imovine već rade na pripremi konačnog prijedloga ovog zakona, a zbog toga će u Zagreb prije isteka godišnjeg odmora i ministar Darko Horvat.

Među prvim potezima koje bi Vlada trebala poduzeti najesen su i izmjene u sustavu poreza na dohodak.

Puno je posla i pred novim ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom, čiji bi resor trebao pripremiti preduvjete za povratak učenika u školske klupe, nakon duljeg razdoblja i nastave na daljinu, donosi Večernji list.

Ucitavanje vijesti

Politika

HDZ uvjerljivo prvi, SDP potonuo na 18 posto

Published

on

Prema istraživanju agencije Promocija plus za kolovoz, mjesec dana nakon izbora, promjena u odnosu snaga medu političkim strankama ima, ali ne u vrhu, piše u petak Jutarnji list.

Istraživanje je provedeno kao da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a izborni pobjednik, HDZ, stoji uvjerljivo najbolje – za gotovo trećinu ispitanika (32,9 posto) ta je stranka prvi izbor.

SDP ima gotovo gotovo dvostruko manju podršku, 18,1 posto, a treća je opcija platforma Možemo! s 11 posto. Ta parlamentarna opcija preuzela je poziciju Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji dobivaju 8,6 posto. Most je na 8,3 posto, a Stranka s Imenom i Prezimenom na 2,6.

Nešto iznad jedan posto su i Pametno, HSS i IDS.

Premijer Andrej Plenković najpozitivniji je za četvrtinu ispitanika i sada dobiva 24,6 posto podrške u odnosu na 19,4 u lipnju. Drugi je izbor, uz pad rejtinga, predsjednik Zoran Milanović (11,3 posto u podnosu na 15,3 posto u lipnju). Treći najpozitivac je Zdravko Marić sa 4,5 posto (2,2 posto u lipnju), a nešto manje ima Vili Beroš (4,3 posto u odnosnu na 8,1 posto u lipnju).

Da baš nitko od političara ne zaslužuje tu titulu smatra 15,3 posto ispitanika.

Na ljestvici najnegativnijih političara na prvom mjestu je p redsjednik Republike Milanović, drugi je premijer Plenković s 15,3 posto, a treći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s 9 posto, donosi Jutarnji list.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije