Za sada su svi putnici s trajekta Marko Polo zdravi

Za sada je zdravo svih 93-oje putnika koji su jutros trajektom Marko Polo iz Ancone došli u Split, rečeno je na konferenciji za novinare splitsko-dalmatinskog Stožer Civilne zaštite, koji je poručio da je sve pod kontrolom i da su spremno dočekali taj brod iz italije. 

Na brodu je bilo 57 Hrvata, devet Talijana, šest državljana BiH i tri Crnogorca te  putnici iz ostalih dijelova svijeta.

Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je na konferenciji za novinare Stožera da brodovi Jadrolinije od danas više neće ploviti prema Italiji i natrag u Hrvatsku. Izvijestio je da su još jučer znali tko će sve biti na trajektu Marko Polo koji je jutros uplovio u splitsku luku. Poručio je da nema mjesta panici, da su cijelo vrijeme u koordinaciji s Nacionalnim stožerom, te da je apsolutno sve pod kontrolom, jer je Stožer na vrijeme pokrenuo sve aktivnosti i spremno dočekao trajekt Marko Polo.

“Koordinacijom s nacionalnom razinom danas će Jadrolinija donijeti odluku da više nema pomorskog tranzita između Italije i Hrvatske. To je bitno za ubuduće”, kazao je župan Boban podsjetivši da u Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada nema niti jednog oboljelog. 

U međuvremenu je Jadrolinija objavila da zbog epidemije koronavirusa u Italiji privremeno, dok se situacija ne poboljša, prekida međunarodnu liniju Split – Ancona s Italijom. 

Župan Boban rekao je da su spremni na sve, a izdvojili su i 350 tisuća kuna za KBC Split za uređenje i saniranje prostora, te dodatnu opremu za liječenje koronavirusa.

Načelnik županijskog stožera civilne zaštite i dožupan Luka Brčić rekao je da se na brodu nalazilo 57 Hrvata, devet Talijana, šest državljana BiH, tri Crnogorca i u manjem broju ostali putnici iz ostalih dijelova svijeta. Ustvrdio je kako su pripravni za njihov dolazak, da se radi u koordinaciji sa sanitarnim inspektorima koji pristupaju pojedinačno svakom slučaju, kao i da su u svakom trenutku u vezi.

“Rješenja postoje. Prvo se odnosi na naše sugrađane, a to je samoizolacija, za osobe koje nisu iz Hrvatske već su došli sa žarišnog i najugroženijeg talijanskog područja postoji mogućnost ili povratak u luku odakle su isplovili ili karantenski smještaj. U karanteni imamo osigurane sve uvjete za prihvat i takvih ljudi. Podsjećam da ljudi koji dođu u karantenu nisu oboljeli već su samo pod nadzorom i stranci tamo sami snose troškove”, kazao je Brčić.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin je rekla da nemaju informacije da netko s broda Marko Polo za sada pokazuje simptome bolesti, no s obzirom da je u luci epidemiolog i sanitarni inspektor, ukoliko bude takvih slučajeva – takve će osobe biti proslijeđene nadležnim službama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji bi takvog sumnjivog putnika poslao na Kliniku za infektologiju KBC Split.

Za sada su svi s broda zdravi, ali što će se događati tijekom sljedećih dana nitko ne može predvidjeti, dodala je.

Na novinarsko pitanje na koji način putnici s broda odlaze u samoizolaciju, liječnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Diana Nonković je kazala da rade po naputcima nacionalnog Stožera u kojem je propisan svaki korak postupanja za cijelu zemlju. 

“Ne može se dogoditi da netko svojim privatnim automobilom ili javnim prometom s ovoga broda ode kući u samoizolaciju ili u karantenu. U Postupniku nam je propisan svaki korak. Italija je sada zemlja koja je potpuno zatvorena i mi postupamo onako kako trebamo postupati da tu nema mogućnosti bilo kakvih manipulacija od strane osoba kojima je propisana karantena, odnosno samoizolacija”, odgovorila je Nonković.

Državljani Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji su se nalazili na brodu Marko Polo tijekom dana će službe prepratiti do granica njihove države.

Od početka epidemije koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije je ukupno testirano između deset i 15 osoba, trenutno je 250 osoba pod nadzorom, a 50 u samoizolaciji. Do kraja današnjeg dana bi trebali doći nalazi testiranja na taj virus za muškarca i ženu koji su jučer zaprimljeni na Kliniku za infektologiju splitske bolnice.

(Hina)