Za razminiranje 340 hektara šuma 40 milijuna kuna

Za razminiranje 340 hektara šuma i šumskog zemljišta u ovoj će se i idućoj godini izdvojiti 40 milijuna kuna, istaknuto je u četvrtak u Ministarstvu poljoprivrede na potpisivanju Sporazuma o financiranju poslova razminiranja šuma i šumskih zemljišta između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR).

Sporazum su potpisali državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković i v.d ravnatelj HCR-a Ante Brkljačić koji su naglasili da će se razminiranjem tih površina omogućiti dodatna drvna sirovina za industriju, otvoriti prostor za gospodarske aktivnosti poput lovstva i turizma, te pružiti sigurnost stanovništvu da bez straha od minsko – eksplozivnih sredstava može koristiti sve blagodati naših šuma.

Brkljačić upozorio na službene podatke HCR-a da u Hrvatskoj još ima oko 442 četvorna kilometara minski sumnjivih površina,  a od toga šume i šumsko zemljište obuhvaćaju 93 posto.

Od prošle godine financiranje razminiranja šuma preuzelo je Ministarstvo poljoprivrede, a Hrvatske šume su od 1999. godine za razminiranje uložile oko 468 milijuna kuna. Tim sredstvima razminirano je preko 54,8 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta.

Brkljačić je izrazio zadovoljstvo povećanjem naknade za  korištenje općekorisnih funkcija šume (OKFŠ), jer se od ukupnih sredstava OKFŠ-a 30 posto raspoređuje za razminiranje šuma i šumskog zemljišta.

Vučković je rekla kako se novcem iz EU fonda za ruralni razvoj financira razminiranje poljoprivrednog zemljišta, a iz državnog proračuna šumskog zemljišta.

Minski sumnjivi prostor obuhvaća devet županija, te 61 grad i općinu koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima, a pretpostavlja se da je ta površina zagađena s oko 40.000 mina.

N.A./H