Za projekt “Upravljanje zemljišnim podacima” izdvojeno 22 milijuna kuna, uglavnom iz EU fondova

Danas je u prostorijama Ministarstva pravosuđa održana svečanost otvaranja projekta  „Upravljanje zemljišnim podacima koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a koji provodi Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Državnom geodetskom upravom.

„Upravljanje zemljišnim podacima“ projekt je koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., ukupne vrijednosti 21.925.880,00 HRK (15% nacionalno sufinanciranje – 3.293.982,00 HRK; 85% sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj – 18.631.898,00 HRK).

Provedba projekta započela je 29. listopada 2018. godine i trajat će 32 mjeseca. Za provedbu projekta nadležno je Ministarstvo pravosuđa kao nositelj projekta te Državna geodetska uprava kao partner.

Cilj projekta je uspostava sustava za upravljanje zemljišnim podacima koji će osigurati učinkovitu razmjenu zemljišnih podataka putem elektroničkih usluga između tijela državne uprave.

Temeljni javni registri za podatke katastra zemljišta i za podatke zemljišnih knjiga pohranjeni su i održavaju se kroz Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS). Jedna od svrha temeljnih registara je da putem državne informacijske infrastrukture osiguraju dostupnost prikupljenih  podataka.

Ključno je da se autentični podaci prikupljaju samo jednom i zapisuju u temeljni registar, stoga je uspostava interoperabilnog sustava za upravljanje zemljišnim podacima osnovna pretpostavka za ubrzanje ekonomske aktivnosti u gospodarstvu.

D.Prša