Za projekt osiguranja pomoćnika učenicima s teškoćama u razvoju više od 470 milijuna kuna

Ministrica Divjak u petak je na svečanosti na Šumarskom fakultetu u Zagrebu uručila ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Europskoga socijalnog fonda za pružanje potpore uključivanju učenika s teškoćama u razvoju. Ukupna vrijednost projekata kojima se osiguravaju pomoćnici/stručni komunikacijski posrednici za 3.292 učenika s teškoćama u razvoju zaključno sa školskom godinom 2020./2021., premašuje 470 milijuna kuna. Putem ministarstva je osigurano 360 milijuna kuna, dok su preostala sredstva osigurali sami osnivači, lokalne i regionalne uprave.

Osvrćući se na probleme u školstvu, ministrica Divjak je za vrijeme dodjele ugovora kazala da pravi trenutak za promjene ne postoji, nego da ga stvaraju svi oni koji žele sudjelovati.

„Mi stvaramo pravi trenutak, stvara ga kritična masa ljudi koja prepoznaje potrebe i spremna je žrtvovati svoje privatne, političke i lobističke interese, kako bismo mladim ljudima pružili obrazovanje i znanost za 21. stoljeće, kao i jednake prilike za sve. U protivnom, naše će škole, fakulteti i studentski domovi biti prazni, a Hrvatska će biti zgodna turistička destinacija u kojoj će naša djeca raditi niže plaćene poslove”, ustvrdila je ministrica Divjak.

Projekte su prijavile jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave kao osnivači osnovnih i srednjih škola. Ukupna vrijednost projekata kojima se osiguravaju pomoćnici/stručni komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama premašuje 470 milijuna kuna. Uspješnim prijaviteljima dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu većem od 360 milijuna kuna, dok su preostala sredstva osigurali sami osnivači.

Potpora pomoćnika osigurana je za 2.648 učenika u 725 različitih odgojno-obrazovnih ustanova već tijekom ove školske godine. Projekti su ugovoreni na razdoblje od četiri godine tako da je predviđeno da potporu, zaključno sa školskom godinom 2020./2021., dobije ukupno 3.292 učenika s teškoćama u razvoju.