Za projekt „Ekološki Centar – Vrata Zrinske Gore” više od 6 mijuna kn bespovratnih sredstava

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje potpisao je danas Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Ekološki centar – Vrata Zrinske gore“. Projekt je ukupne vrijednosti 8.350.000,00 kuna, za njegovu provedbu odobrena su nepovratna sredstva u iznosu od 6.702.089,74 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ dok će ostatak biti osiguran iz Proračuna Grada Petrinje.

Svečano potpisivanje održano je u Rastokama, a Ugovor su u ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU potpisali ministrica Gabriela Žalac i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU a u ime Grada Petrinje gradonačelnik Darinko Dumbović.

Budući Ekološki Centar biti će smješten na području grada Petrinje, u naselju Prnjavor Čuntićki, u području ekološke mreže NATURA 2000 – Zrinska Gora i Petrinjčica. U pripremi projekta od strane Grada Petrinja, kao nositelja projekta, aktivno je sudjelovao Ante Marić, voditelj projekta i privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu, te ostali članovi tima, zajedno sa predstavnicima partnera Javnom ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima SMŽ i Javnom ustanova za obrazovanje odraslih Centra za šljivu te suradnikom na projektu udrugom Put kestena.

Projekt “Ekološki Centar – Vrata Zrinske Gore” odnosi se na adaptaciju već postojećeg objekta Dječjeg istraživačkog centra (DIC) u Ekološki centar, njegovo opremanje, uređenje vanjskog dijela, edukativne aktivnosti na temu zaštite i očuvanja ekološke mreže (područje Zrinske Gore i Petrinjčice).

Predmet ovog projekta je revitalizacija, odnosno stvaranje prepoznatljivosti prirodne baštine na području Petrinje i Zrinske Gore, kao dijela ekološke mreže. Osnivanje Ekološkog centra omogućiti će širok raspon aktivnosti, a predstavljat će početnu točku za istraživanje Zrinske gore.

Baviti će se pružanjem edukativnih usluga, organizacijom terenske nastave i škole u prirodi, namijenjene ne samo djeci, već i odraslima – studentima, obiteljima i ljubiteljima prirode. Kroz očuvanje i održiv razvoj prirodne baštine na lokalnoj razini, pojačat će se i ukupan razvoj na regionalnoj razini ali i povećati svijest lokalnog stanovništva o potrebi očuvanja prirode i bioraznolikosti kroz edukacije i jačanje njihovih kapaciteta.