Za pravobraniteljicu za djecu predložene Helenca Pirnat Dragičević i Tatjana Holjevac

HRT

Odbor za obitelj, mlade i sport predložio je u srijedu Hrvatskom saboru da novu pravobraniteljicu za djecu izabere između Helence Pirnat Dragičević i Tatjane Holjevac, nakon što je o pet kandidata proveo tajno glasovanje.

Od 13 članova Odbora glasovalo ih je sedam, a Anka Mrak-Taritaš (Glas) napustila je sjednicu pred samo glasovanje, ustrajući da bi trebalo ponoviti javni natječaj za pravobranitelja. Pet kandidata, koliko ih se javilo, bili su ljudi koji su željeli promijeniti posao, apsolutno nepripremljeni, ocijenila je zastupnica i poručila kako s glasovanjem za jednog od njih ne bi imala problema, ali s drugim da.

Malim brojem prijavljenih kandidata i njihovom “kvalitetom” nisu zadovoljni ni zastupnici vladajuće koalicije, no dio ih propituje što bi se dobilo novim natječajem.

Ako poništimo natječaj, tko će se ponovno javiti, zapitala se Vesna Bedeković (HDZ), suglasna da je bilo malo kandidata i da se raspolagalo “lošim ulaznim materijalom”. Na sličnom je tragu i razmišljanje Marije Puh (HNS), koja također izražava bojazan ishodom novog natječaja.

Pirnat Dragičević dobila je sedam glasova, Holjevac pet, jedan je glas dobila Vanja Slijepčević Saftić, a nijedan Zdravko Miočević i Hrvoje Jukić, za kojeg su iz SDP-a tvrdili da će sigurno biti izabran za pravobranitelja.