Za ovakve aliarhaične, smiješne zakone s apsurdnim ograničenjima i propisima niste sigurno znali

Izvor: Pixabay

U svakoj zemlji možete naći neobične, arhaične, smiješne zakone s apsurdnim ograničenjima i propisima kojih se malo tko ili nitko ne pridržava, ali su i danas na snazi kao zaboravljeni relikti nekih drugih vremena.

U Njemačkoj je, primjerice, protuzakonito ostati bez goriva na autocesti. Ako vam se to ipak dogodi, automobil morate parkirati na pomoćni trak i uključiti sirenu, a kazna za nemar iznosi 80 eura. U Alabami je nezakonito voziti s povezom na očima. Protuzakonito je u Chicagu jesti za vrijeme požara – ako se restoran zapali, ne smijete dovršiti odrezak, ma kako bio ukusan i skup.

U Arizoni zbog sječe zaštićenih kaktusa saguaro možete dobiti do 25 godina zatvora. Na Floridi je zabranjeno puštanje vjetrova u javnim prostorima četvrtkom poslije 18 sati. U 17.59 još može. U ostalim danima dopušteno je. Zašto samo četvrtkom, ne zna se.

Švicarski zakon brani puštanje vode u zahodu poslije 22 sata jer njihova vlada to smatra zagađenjem okoliša bukom. Udana žena u La Pazu, Bolivija, ne smije na javnom mjestu popiti više od jedne čaše vina, dok prema zakonu Floride udana žena smije roniti samo nedjeljom.

U Utahu je brak među krvnim srodstvom zabranjen samo ako su mlada i mladoženja mlađi od 65 godina. U Vermontu žene ne smiju nositi umjetne zube bez muževa dopuštenja, a prema saveznom zakonu, u javnosti se smiju pojavljivati u toplesu, ali samo ako su im bradavice pokrivene.

Od 1992. u Singapuru je protuzakonito žvakanje kauguma, a odbacivanje žvake i pljuvanje na javnom mjestu te šaranje grafitima kažnjava se bičevanjem.

Na talijanskom Capriju zabranjeno je nošenje bučne šljapkave obuće, a u Eboliju se cjelivanje za vrijeme vožnje kažnjava s 415 eura kazne.

U australskom Melbourneu muškarcima je zabranjeno nošenje haljina bez naramenica. Na Barbadosu je zabranjeno nošenje odjeće sa smb uzorkom, od čega su izuzete snage za borbu protiv narkomafije.

Zakon Alabame muškarcima brani nošenje lažnih brkova u crkvi jer izazivaju smijeh, pa je 2013. na portalu alabama.com pokrenuta peticija za njegovo ukidanje s obrazloženjem da ‘Bog nije protiv smijeha’. Unatoč tomu, zakon je ostao neumoljiv.

‘Provjera vjeroispovijesti nije uvjet za zapošljavanje u javnim službama’ u saveznoj državi Teksas, niti će se osobi zabraniti obnašanje javnih dužnosti na temelju vjerskih uvjerenja, sve dok ista ‘priznaje postojanje Vrhovnog Bića’, stoji u zakonu donesenom 2014. za vrijeme izbora članova Gradskog vijeća Austina.

Proglašen je protuustavnim, ali još nije brisan. “Virginia is for Lovers’ (Virdžinija je za zaljubljene) popularni je turistički slogan ove američke savezne države, ali je u njoj zabranjeno seksanje prije braka, a i jedna je od sve rjeđih saveznih država u SAD-u koja nije ozakonila istospolne brakove.

Iran zakonski dopušta seksualni odnos s domaćim životinjama, no strogo ga brani s divljim, dok je u Engleskoj zabranjeno parenje kućnih ljubimaca sa svim kućnim ljubimcima s kraljevskog dvora.

Zakon u Indiani brani lov ribe golim rukama, kalifornijski zabranjuje jesti žabe uginule za vrijeme njihova natjecanja u skoku, a na Floridi je zabranjeno parkiranje slonova na javnim parkiralištima, piše tportal.