Za obnovu broda Galeb dvije ponude

Izvor: Youtube

Na natječaj za obnovu broda Galeb, koji je bio školski brod Jugoslavenske ratne mornarice, i njegovo preuređenja u muzej pristigle su dvije ponude, tvrtke Dalmont od 46, 9 milijuna kuna i Brodogradilišta Viktor Lenac od 60,6 milijuna, utvrđeno je u utorak na javnom otvaranju ponuda u Rijeci. 

 Slijedi postupak evaluacije ponuda, potom donošenje odluke o odabiru ili poništenju postupka javne nabave za što je krajnji rok 120 dana, no, postupak može biti dovršen i ranije, izjavila je pročelnica riječkog Odjela za javnu nabavu Nada Gunjača. Nakon objave odluke, slijedi rok za eventualne žalbe. “U ovom trenutku nemoguće je reći koja će ponuda biti odabrana, jer slijedi njihova evaluacija i pregled na osnovu čega će biti odlučeno o rezultatima natječaja. Sukladno zakonu, postupak pregleda i ocjene ponuda tajni su do donošenja odluke naručitelja”, pojasnila je Gunjača.

 Obje ponude su više od procijenjene vrijednosti nabave, koja je po naručitelju, Gradu Rijeci, iznosila 33,6 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno oko 45 milijuna kuna s PDV-om. Ostatak iznosa za uređenje Galeba od 1,6 milijuna kuna odnosi se na uređenje unutrašnjosti, što nije obuhvaćeno ovim natječajem. On je bio raspisan u lipnju, nakon što je početkom ove godine poništen prvi natječaj za obnovu Galeba. Grad Rijeka ga je poništio jer se javio samo jedan ponuđač, Brodogradilište Viktor Lenac, čija je ponuda od 59,9 milijuna kuna znatno premašila tadašnju procijenjenu vrijedost radova od oko 28 milijuna kuna. Prije raspisivanja ponovljenog natječaja revidirana je procijenjena vrijednost radova te je povećana na 35,2 milijuna kuna.

 Brod „Galeb“ planira se obnoviti i prenamijeniti dijelom za muzej, a dijelom za ugostiteljsko-smještajnu namjenu u projektu „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.

 “Galeb” je ljetos bio glavna točka prijepora u riječkom Gradskom vijeću. Naime, ni na maratonskoj sjednici 11. srpnja, niti na nastavku, 24. srpnja, nije se glasovalo o prihvaćanju kreditnog zaduženja Grada na 44 milijuna kuna za dovršetak uređenja Palače Šećerane i broda Galeb u sklopu zajedničkog EU projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“. Na sjednici 24. srpnja, temeljem prijedloga Liste za Rijeku odlučeno je da se glasovanje o tom zaduženju prolongira za neku od sljedećih sjednica, a razlog je bio nužnost uvida u rezultate natječaja za odabir izvođača i ponuđene cijene, kako bi se utemeljenije odlučivalo o zaduženju. Za kreditno zaduženje bilo je 18 vijećnika vladajuće koalicije, protiv 15 vijećnika, a Lista za Rijeku (3 vijećnika) je poručila da će biti za zaduženje ako ono bude u skladu s procijenjenom natječajnom vrijednošću, 33,6 milijuna kuna. Prema tome, Gradsko vijeće ne bi odobrilo predloženo zaduženje.

 Natječaj je trebao biti dovršen prije te sjednice, ali je i on prolongiran do 13. kolovoza, temeljem zahtjeva ponuđača.

Brod Galeb, sagrađen je 1938., prvotno je služio za prijevoz banana, a 1944. je, tada pod njemačkom zastavom, potopljen u riječkoj luci. Iz mora je izvađen 1948., te je obnovljen. Nakon obnove koristio kao školski brod, a potom kao jahta Josipa Broza Tita, koji je na njemu ugostio brojne državnike i poznate osobe. Galeb je 90-tih prodan, ali ga je vlasnik, tvrtka iz Liberije, ostavila da propada u Brodogradilištu Viktor Lenac. Proglašen je hrvatskim kulturnim dobrom, a potom ga je na sudskoj dražbi kupio Grad Rijeka.