Povezite se

Politika

Za obnovu broda Galeb dvije ponude

Objavljeno

-

Na natječaj za obnovu broda Galeb, koji je bio školski brod Jugoslavenske ratne mornarice, i njegovo preuređenja u muzej pristigle su dvije ponude, tvrtke Dalmont od 46, 9 milijuna kuna i Brodogradilišta Viktor Lenac od 60,6 milijuna, utvrđeno je u utorak na javnom otvaranju ponuda u Rijeci. 

 Slijedi postupak evaluacije ponuda, potom donošenje odluke o odabiru ili poništenju postupka javne nabave za što je krajnji rok 120 dana, no, postupak može biti dovršen i ranije, izjavila je pročelnica riječkog Odjela za javnu nabavu Nada Gunjača. Nakon objave odluke, slijedi rok za eventualne žalbe. “U ovom trenutku nemoguće je reći koja će ponuda biti odabrana, jer slijedi njihova evaluacija i pregled na osnovu čega će biti odlučeno o rezultatima natječaja. Sukladno zakonu, postupak pregleda i ocjene ponuda tajni su do donošenja odluke naručitelja”, pojasnila je Gunjača.

 Obje ponude su više od procijenjene vrijednosti nabave, koja je po naručitelju, Gradu Rijeci, iznosila 33,6 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno oko 45 milijuna kuna s PDV-om. Ostatak iznosa za uređenje Galeba od 1,6 milijuna kuna odnosi se na uređenje unutrašnjosti, što nije obuhvaćeno ovim natječajem. On je bio raspisan u lipnju, nakon što je početkom ove godine poništen prvi natječaj za obnovu Galeba. Grad Rijeka ga je poništio jer se javio samo jedan ponuđač, Brodogradilište Viktor Lenac, čija je ponuda od 59,9 milijuna kuna znatno premašila tadašnju procijenjenu vrijedost radova od oko 28 milijuna kuna. Prije raspisivanja ponovljenog natječaja revidirana je procijenjena vrijednost radova te je povećana na 35,2 milijuna kuna.

 Brod „Galeb“ planira se obnoviti i prenamijeniti dijelom za muzej, a dijelom za ugostiteljsko-smještajnu namjenu u projektu „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.

 “Galeb” je ljetos bio glavna točka prijepora u riječkom Gradskom vijeću. Naime, ni na maratonskoj sjednici 11. srpnja, niti na nastavku, 24. srpnja, nije se glasovalo o prihvaćanju kreditnog zaduženja Grada na 44 milijuna kuna za dovršetak uređenja Palače Šećerane i broda Galeb u sklopu zajedničkog EU projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“. Na sjednici 24. srpnja, temeljem prijedloga Liste za Rijeku odlučeno je da se glasovanje o tom zaduženju prolongira za neku od sljedećih sjednica, a razlog je bio nužnost uvida u rezultate natječaja za odabir izvođača i ponuđene cijene, kako bi se utemeljenije odlučivalo o zaduženju. Za kreditno zaduženje bilo je 18 vijećnika vladajuće koalicije, protiv 15 vijećnika, a Lista za Rijeku (3 vijećnika) je poručila da će biti za zaduženje ako ono bude u skladu s procijenjenom natječajnom vrijednošću, 33,6 milijuna kuna. Prema tome, Gradsko vijeće ne bi odobrilo predloženo zaduženje.

 Natječaj je trebao biti dovršen prije te sjednice, ali je i on prolongiran do 13. kolovoza, temeljem zahtjeva ponuđača.

Brod Galeb, sagrađen je 1938., prvotno je služio za prijevoz banana, a 1944. je, tada pod njemačkom zastavom, potopljen u riječkoj luci. Iz mora je izvađen 1948., te je obnovljen. Nakon obnove koristio kao školski brod, a potom kao jahta Josipa Broza Tita, koji je na njemu ugostio brojne državnike i poznate osobe. Galeb je 90-tih prodan, ali ga je vlasnik, tvrtka iz Liberije, ostavila da propada u Brodogradilištu Viktor Lenac. Proglašen je hrvatskim kulturnim dobrom, a potom ga je na sudskoj dražbi kupio Grad Rijeka.

Politika

Škoro poklopio Plenkovića: Njegova Vlada nije parodija, nego tragedija

Published

on

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro odgovorio je premijeru Andreju Plenkoviću, koji je, komentirajući Škorin predizborni skup, rekao da mu je to djelovalo kao parodija na Večernju školu.

Škoro je Plenkoviću odgovorio putem Facebooka, poručivši Plenkoviću da njegova Vlada nije parodija, nego tragedija. 

“Politički pokret ljudi željnih promjena koji se okupio oko mene sve je samo nije parodija. Zna to i (uskoro bivši) premijer Plenković, zato i daje panične izjave. Neki bi njegovu vladu možda nazvali parodijom, ali ja mislim da je točnije reći da se radi o tragediji. Parodija zabavlja ljude, a ovo što rade Plenković i njegovi birokrati nije nimalo zabavno, već je upravo tragično. Tog briselskog činovnika i nekolicinu njegovih ministara bez dana radnog iskustva nijedan poduzetnik, uključujući mene, nikad ne bi zaposlio u svojoj tvrtki. Zašto onda da nam vode državu?!

Došao je njihov kraj i oni to znaju! 22. prosinca hrvatski će im narod na izborima poslati jasnu poruku da je vrijeme da pakiraju kofere. Plenkoviću i njegovoj kandidatkinji to, vjerujem, neće teško pasti zato što im je Hrvatska tek jedna stanica. Poslušno su izvršavali zadatke, zanemarujući pritom volju hrvatskog naroda, pa će sigurno biti nagrađeni briselskim i inim sinekurama.

A mi ćemo dalje bez njih, popraviti sve ono što su uništili i degradirali. Vratimo Hrvatsku narodu – SAD IL’ NIKADA!”, napisao je Škoro na Facebooku.

Srdačan susret dvoje prijatelja, Lovre Kuščevića i Kolinde Grabar-Kitarović, na skupu u Splitu. On je narodu ukrao referendume, a ona je na to šutjela i okretala glavu. #JerHrvatskaZna

Objavljuje Miroslav ŠkoroNedjelja, 8. prosinca 2019.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bojan Glavašević: “Svi su bolji kandidati od Kolinde Grabar Kitarović, čak i Miroslav Škoro”

Published

on

Nezavisni saborski zastupnik, Bojan Glavašević na svoj je straučan način komentirao kampanju za predstojeće predsjedničke izbore.

Prvo je Glavašević komentirao predizborni skup Miroslava Škore, na kojemu se obratio HDZ-ovcima i poručio da će biti njihov predsjednik.

“To je interesantno. To nisu izbori za predsjednika HDZ-a, nego za predsjednika države i time je Škoro jasno poručio da neće biti predsjednik svih građana. Moj načelni stav je da su svi bolji kandidati od Kolinde Grabar Kitarović, čak i Miroslav Škoro”, rekao je Glavašević.

Kad je u pitanju prijateljstvo aktualne predsjednice i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Glavašević smatra da Grabar Kitarović time pokušava pridobiti glasače u Hercegovini. “Dosad smo vidjeli da, kad je Bandićevu moć trebalo preslikati na bilo što osim lokalne razine, nije bilo uspjeha. Ona pomoguć Bandića u Hercegovini pokušava dobiti glasove”, rekao je Glavašević.

Upitan može li Zoran Milanović okupiti glasače ljevice, Glavašević je rekao da je dobro da u prvom krugu ima kandidata s progresivnog dijela te da je jako važno da teme o kojima se bude razgovaralo budu nametnute i od strane tih kandidata. “Zasad se to nije vidjelo”, rekao je.

“Mislim da je dobro da postoje kandidatkinje i kandidati koji su iz progresivnog dijela spektra, jer svatko od njih će izvući birače na birališta”, rekao je.

Na pitanje mogu li manji kandidati otkinuti toliki broj glasova da Milanović uopće ne uđe u drugi krug, Glavašević je rekao da je to teško znati. “Ne znam, nemam kristalnu kuglu i generalno se ne bavim tom vrstom predikcije, ali vrlo je neizvjesno, ako je suditi po posljednjim anketama, kako će se odviti drugi krug”, rekao je Glavašević.

“Njih troje su rame uz rame, Milanovićeva druga pozicija u toj utrci je manje više zagarantirana. Kolinda Grabar Kitarović i Škoro su spojene posude, ne mogu njih dvoje ući u drugi krug, nego jedno od njih dvoje ulazi u drugi krug s Milanovićem”, rekao je Glavašević, prenosi N1.

Nacionalno

Ucitavanje vijesti

Politika

Premijer o Milanoviću: Devedesetih smo ga gledali kao “onog koji hvata krivine”

Published

on

Premijer Andrej Plenković komentirao je danas, među ostalim, predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića.

Govoreći o Milanoviću, premijer se prisjetio devedesetih.

Kada je u pitanju Zoran Milanović, Plenković kaže kako je kandidat bez programa.

“Milanović je čovjek na kojeg smo 90-tih gledali u ministarstvu kao na čovjeka koji hvata krivine. Rekao bih da je u kampanju ušao s lošim karakterom, neistinom i bez programa”, rekao je Plenković.

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije