Za energetsku obnovu Srednje škole u Velikoj Gorici 15,1 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

Ilustracija

Na proljeće kreću 30,8 milijuna kuna vrijedni radovi na energetskoj obnovi Srednje škole Velika Gorica, za što je povučen maksimalni iznos od 15,1 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstva, dok je preostalih 15,7 milijuna kuna osigurala Zagrebačka županija, priopćeno je u petak iz Ureda župana Stjepana Kožića. 

Podsjećaju kako je Zagrebačka županija na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” u rujnu prošle godine prijavila pet projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 63,4 milijuna kuna. Od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Županija je dobila Odluku o financiranju energetske obnova zgrade Srednje škole Velika Gorica, a odluku očekuje i za projekte energetske obnove Srednje škole Vrbovec, osnovnih škola Đuro Deželić i Stjepan Basariček u Ivanić-Gradu kao i Područne škole Rakov Potok (Osnovna škola Sveta Nedjelja).

“Sada nas čeka potpisivanje ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i resornim ministarstvom te proces javne nabave, a očekujemo da će se s radovima krenuti na proljeće”, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuvši kako se europska sredstva očekuju i za preostale četiri škole. Zagrebačka županija je u proračunu za tu namjenu osigurala više od 30 milijuna kuna.

Energetska obnova Srednje škole Velika Gorica, kako je istaknuto u priopćenju, sadrži kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, koje će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje. Uz financijske koristi uštedom energenata i smanjenje emisija CO2, povećat će se kvaliteta boravka učenicima i djelatnicima. Zgrada za obrazovanje, koja je sad D energetski razred, velika sportska dvorana koja je također D razred i mala sportska dvorana, koja je C razred, prijeći će u A energetski razred, ističe se u priopćenju.