Za energetsku obnovu javnih zgrada 190 milijuna kuna iz EU fondova

HINA/ Daniel KASAP

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su u četvrtak Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta “ESIF krediti za energetsku učinkovitost za javne zgrade”, vrijedan 190 milijuna kuna.

Riječ je o sporazumu kojim Ministarstvo kao upravljačko tijelo Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. ovlašćuje HBOR za provedbu toga instrumenta koji se sufinancira sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova, rekla je ministrica Gabrijela Žalac.

Novac će uz vrlo povoljnu kamatu, biti uložen u energetsku obnovu zgrada javnog sektora s ciljem energetskih ušteda od najmanje 50 posto u odnosu na postojeće stanje.

Ovisno o stupnju razvijenosti područja (jedinica lokalne samouprave) kamatne stope će biti od 0,1 posto, preko 0,25 do 0,5 posto godišnje.

Prijave na natječaj kreću 15. siječnja, najniži iznos kredita je 100 tisuća kuna, najviši 60 milijuna kuna, dok je rok otplate do 14 godina, uključujući do jednu godinu počeka.

Žalac je istaknula da se potpisivanjem ugovora i formalno pokreće provedba sedmog po redu ESIF financijskog instrumenta. Zadovoljna je što je od ukupno raspoložive dvije milijarde kuna EU sredstava za financijske instrumente za poduzetnike Ministarstvo ugovorilo 90 posto ukupne alokacije čime je poduzetnicima na raspolaganje stavljeno 6,5 milijardi kuna za investicije u malo gospodarstvo, što bi, kako procjenjuje, trebalo otvoriti više od 4.800 novih radnih mjesta.

Najavila je skoro pokretanje novih financijskih instrumenata u suradnji s HBOR-om – ESIF kredita za energetsku učinkovitost za javnu rasvjetu kao i za promicanje energetske učinkovitosti u poduzećima koja se bave proizvodnjom i turizmom ukupne vrijednosti gotovo 420 milijuna kuna.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko istaknula je da se radi o iznimno povoljnim kreditima za energetsku obnovu javnih zgrada te da krajnji korisnici mogu biti institucije javnog sektora koje zadovolje uvjete natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Korisnici dakle mogu biti jedinice lokalne uprave i samouprave, tijela državne vlasti, vjerske udruge i sl.

Ministrica Žalac ujedno je istaknula da je na temelju završetka projekata, iz EU fondova u četvrtak je na račun Hrvatske narodne banke sjelo 320 milijuna eura.

“U ugovorenost sredstava napravili smo značajne pomake ove godine, ali i kada je riječ o isplaćenim sredstvima korisnicima. Spomenutih 320 milijuna eura odnosi se na ovjerena, odnosno certificirana sredstva. Naime, kada se svi projekti iz EU završe onda se iz EU uplaćuju sredstva na račun Hrvatske narodne banke. U tom smo kontekstu ovjerili tih 320 milijuna eura iz EU fondova za 2017. čime smo prebacili plan”, rekla je Žalac. (Hina)