Za bolje zdravstvo na kvarnerskim otocima bespovratna 3 milijuna kuna iz EU fondova

Foto: Pixabay

Primorsko-goranskoj županiji odobrena su za unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite na kvarnerskim otocima bespovratna 3 milijuna kuna iz europskih fondova, kojima će se nabaviti dijagnostička oprema i urediti otočne ambulante, rečeno je u ponedjeljak na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

Ugovorom su obuhvaćeni domovi zdravlja na Krku, Lošinju, Cresu i Rabu, rekao je zamjenik župana Marko Boras Mandić.

Primorsko-goranska županija, zajedno s Domom zdravlja, osigurat će 15 posto novca iz vlastitih izvora, a 85 posto odobreno je iz EU fondova. Za dobiveni novac nabavit će se dijagnostička oprema i urediti ambulante, kako bi zdravstvene usluge otočanima bile dostupnije. Najviše novca utrošit će se za kupnju RTG uređaja, UTZ uređaja te za ugradnju lifta za osobe s posebnim potrebama, istaknuo je.

Pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin  rekla je na konferenciji za novinare kako se ovog mjeseca obilježava 390 godina postojanja Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci i Prve  riječke hrvatske gimnazije te je za 26. listopada najavila otvaranje novouređenog prostora Sušačke gimnazije i početak rada u jednoj smjeni.

Zamjenik župana Petar Mamula najavio je obilježavanje 300 godina pravoslavlja u Rijeci od 14. do 29. listopada, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije. Najavio je  svečanu akademiju u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja te znanstveni skup o pravoslavlju na Sjevernom Jadranu u 18. stoljeću.