Za 11 vrtića 45,4 milijuna kuna potpore

Ugovore o financiranju 11 dječjih vrtića s 45,4 milijun kuna, u utorak su potpisali predstavnici osnivača i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ugovori su rezultat natječaja vrijednog 1,36 milijardi kuna za operaciju “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo”, Programa ruralnog razvoja. Od toga je 836 milijuna namijenjeno isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu.

Natječaj je bio raspisan u lipnju ove godine nakon što je kroz istu mjeru sa 288 milijuna kuna već sufinancirano 57 projekata izgradnje vrtića.

Nakon potpisivanja ugovora jedinice lokalne samouprave kreću s provedbom postupka javne nabave radi odabira izvršitelja radova za svoje odobrene projekte. Vrtići će biti izgrađeni u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije, odnosno između 15.000 i 1 milijun eura po projektu. 

“Želimo razviti naša ruralna područja, poboljšati kvalitetu života i stvoriti mogućnosti da svaki kraj Lijepe naše bude privlačan za život, pogotovo mladim ljudima. Imamo sredstva za brojne investicije, a ulaganje u obrazovanje djece – koja su naša budućnost, uvijek mora biti na prvom mjestu”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.