Xi u Senegalu obećao još snažnije odnose Afrike i Kine

Hina

Kineski predsjednik Xi Jinping se u subotu u Senegalu obvezao jačati gospodarske veze s Afrikom, kontinentom koji je već prepravljen jeftinim kineskim kreditima u zamjenu za rude i velike građevinske projekte.

Xi je u subotu stigao u dvodnevni posjet Senegalu, prvoj postaji na afričkoj turneji u sklopu koje će posjetiti i Ruandu te Južnoafričku Republiku (JAR) u kojoj će sudjelovati na summitu zemalja BRICS. Osim Kine i JAR-a, u tom savezu su Brazil, Rusija i Indija.

Kina danas trguje s Afrikom više nego ijedna druga država, a njezina velika usredotočenost na taj kontinent u kontrastu je s politikom Sjedinjenih Država koje pod predsjednikom Donaldom Trumpom pokazuju malo interesa za taj dio svijeta.

Ovo je prvi Xijev posjet zapadu Afrike u svojstvu predsjednika, no njegov četvrti općenito, što je otkrio na zajedničkoj konferenciji za medije sa senegalskim predsjednikom Mackyjem Sallom nakon susreta.

“Svaki put kad dođem u Afriku vidim dinamiku kontinenta i želje ovdašnjih ljudi za razvojem”, istaknuo je Xi.

“Veoma sam siguran u budućnost kinesko-afričkih odnosa”, poručio je.

Afrika je usred građevinskog buma koji većinom financira Kina u sklopu svog projekta “Pojasa i puta” kojim se prometno želi povezati s jugoistokom i srednjom Azijom, Bliskim istokom, Europom i Afrikom.

Peking je za tu inicijativu obećao 126 milijardi dolara. Kineskim kreditima u Senegalu se gradi autocesta između prijestolnice Dakara i Toube, drugog najvećeg grada.

Kineski veleposlanik u Senegalu Zhang Xun u ožujku je ustvrdio kako su kineske investicije u Senegal u 2017. iznosile više od 100 milijuna dolara.

“Senegal ima pozitivan pogled na kinesku ulogu u Africi”, istaknuo je Sall na konferenciji.

“Za njezin doprinos miru i stabilnosti, kao i financiranju proračuna”.

No kritičari tvrde kako se Afrika opterećuje kineskim dugom koji će teško otplatiti. Procjene sežu do deset milijardi dolara.

Afričke države bi zbog toga mogle ostati bez izbora i biti primorane predati upravljačke udjele u strateškim tvrtkama kineskoj državi.

Kina nad Afrikom time dobija i političku kontrolu – od svibnja ove godine uspjela je nagovoriti sve afričke države osim Swazilanda da prekinu diplomatske odnose s Tajvanom koji Peking vidi kao svoju zastranjenu pokrajinu.  (H)