Xi u razgovoru s Trumpom zatražio obnovu sjevernokorejskih pregovora

Hina

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zatražio da sve uključene strane stvore uvjete za obnovu pregovora sa Sjevernom Korejom.

Xi je pozvao na “zajedničke napore kako bi se održao teško postignut zamah za poboljšavanje stanja na Korejskom poluotoku” i za stvaranje uvjeta za obnovu pregovora, objavila je službena kineska novinska agencija Xinhua.

Dvojica predsjednika razgovarala su uoči sastanka ministara vanjskih poslova iz 20 zemalja u Vancouveru koji će razgovarati o načinima da se u potpunosti provedu sankcije UN-a protiv Sjeverna Koreje.

Trump je priznao kinesku ulogu na Korejskom poluotoku i obećao je osnažiti komunikaciju i suradnju s Kinom, prenijela je kineska televizija CGTN.

Xi je također kazao da bi dvije zemlje trebale osnažiti suradnju na područjima poput vojnog i pravosudnog. Dvije bi zemlje trebale riješiti svoja ekonomska i trgovinska pitanja međusobnim otvaranjem tržišta, kazao je Xi.

Kina i Rusija, dva sjevernokorejska najbliža i utjecajna susjeda neće nazočiti sastanku u Vancouveru u utorak kojim će predsjedati zajednički kanadski i američki ministri vanjskih poslova Chrystia Freeland i Rex Tillerson.

Na sastanku će biti zemlje koje su izvorno činile zapovjedništvo UN-a tijekom korejskog rata od 1950. do 1953., kao i predstavnici Južne Koreje, Japana, Indije i Švedske.

Washington i Ottawa sazvali su sastanak kako bi pokazali predanost međunarodne zajednice diplomatskom rješenju rastuće prijetnje koju predstavlja sjevernokorejski nuklearni i balistički raketni program.

I Moskva i Peking osudili su sastanak ocijenivši da će nanijeti štetu. (Hina)