Xi i Putin iskazali veliko prijateljstvo uoči summita G7 na kojemu ne sudjeluju

EPA/GREG BAKER

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin u petak su pokazivali znakove velikog prijateljstva i obvezali se na jačanje bilateralnih trgovinskih odnosa tijekom posjeta ruskog čelnika Kini, uoči summita G7 u Kanadi na kojem neće sudjelovati nijedan od njih.

Xi je svog “najboljeg prijatelja” Putina u Pekingu nagradio medaljom, nekoliko sati prije no što će zapadne sile otvoriti summit G7, skup najvećih svjetskih ekonomija u kanadskom Quebecu.

Xi je svom gostu ponudio kinesku Medalju prijateljstva, novoosnovanu nagradu kojom se nagrađuju stranci za “iznimne doprinose” kineskom razvoju, radu na jačanju odnosa s Kinom i čuvanju svjetskog mira.

Sjedeći pored Putina u Velikoj narodnoj dvorani Xi je svog ruskog kolegu opisao kao “najboljeg, bliskog prijatelja”.

Ruski predsjednik je kineskom čelniku prošle godine dao Red svetog Andreja za njegovo služenje ruskom i kineskom narodu, a u razgovoru uoči posjeta pohvalio je Xija kao “pouzdanog dobrog prijatelja”. Dodao je kako je kineski čelnik jedini trenutni predsjednik s kojim je proslavio svoj rođendan – s čašicom votke i kobasicama.

Tijekom susreta je između dviju država potpisan niz sporazuma o suradnji u područjima poput prometa, energetike, online trgovine i istraživanja svemira.

Putin je novinarima rekao kako vjeruje da će trgovina između dviju zemalja ove godine doseći rekordnih 100 milijardi dolara, prenose ruski državni mediji. U prvoj četvrtini ove godine razmjena je rasla više od 30 posto.

Obje države su se ranije dogovorile da će do 2020. udvostručiti svoju trgovinsku razmjenu, na 200 milijardi dolara.

Postojeći zajednički projekti uključuju izgradnju 1600 kilometara dugog plinovoda koji će Kini dopremati ruski plin. Moskva posljednjih godina radi na jačanju odnosa s Azijom nakon što joj se pogoršao odnos sa Zapadom nakon ukrajinske krize.

Središnji dio te težnje je Šangajska organizacija za suradnju (SCO), euroazijski vojni i ekonomski blok. Putin će sudjelovati na summitu te organizacije ovog vikenda u kineskom gradu Qingdaou. SCO predstavlja “četvrtinu svjetskog BDP-a, 43 posto svjetske populacije i 23 posto sveukupnog teritorija planete”, otkrio je Putin u razgovoru za kineske medije.

Na susretu će osim Putina biti i iranski predsjednik Hasan Rohani, te predstavnici Indije, Pakistana, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana.  (H)