Wi-Fi u kafićima uskoro bi mogao postati sigurniji

Pixabay

Nakon više od 13 godina napokon stiže nova promjena.

Sigurnost Wi-Fi mreža zadnji put je veće promjene doživjela još 2004. godine s uvođenjem standarda WPA2. Na konkretniju nadogradnju čeka se već predugo, što se osjeti i po tome što je sve rizičnije koristiti javne Wi-Fi mreže u kafićima, restoranima, hotelima i drugim mjestima gdje je često dostupna besplatno.

Wi-Fi Alliance namjerava riješiti većinu sigurnosnih problema i slabih točaka novim standardom WPA3, u sklopu kojeg bi između ostalog trebali dobiti individualiziranu enkripciju podataka. To bi trebalo omogućiti bezbrižnije korištenje javnih otvorenih bežičnih mreža, bar dok se hakeri ne domisle nečemu novom.

Novi standard bi trebao donijeti više sigurnosti i korisnicima sklonima lošim lozinkama, kao i pojednostavljeni postupak sigurnosti za uređaje koji imaju vrlo mali zaslon ili ga uopće nemaju (poput, primjerice, pametnih satova ili zvučnika).

Za one koji trebaju strože mjere sigurnosti, poput tvrtki i državnih institucija, na raspolaganju će biti set alata sa 192-bitnom enkripcijom. WPA3 bi trebao postati dostupnim tijekom ove godine, piše tportal.