WHO: SAD bi mogao biti novo žarište koronavirusa u svijetu

AppleMark

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je u utorak da se u SAD-u “koronavirus vrlo ubrzano širi” te da bi mogao postati novi epicentar zaraze.

U protekla 24 sata, 85 posto novih slučajeva je iz Europe i SAD-a, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris novinarima.

Na pitanje bi li SAD mogao postati  novi epicentar, Harris je rekla: “Sada vidimo veliko ubrzanje u slučajevima u SAD-u. Dakle, ima taj potencijal”.

“Oni (Sjedinjene Države) imaju veliku epidemiju, i to epidemiju čiji se intenzitet pojačava”, dodala je Harris.

Najgore je u New Yorku koji je u ponedjeljak imao 12.000 zaraženih, što je trećina ukupnog broja u SAD-u. New York je potvrdio gotovo 100 umrlih od ukupno 560 Amerikanaca koji su podlegli bolesti Covid-19.

Vlasti New Yorka, američkog epicentra koronavirusa, pozvale su predsjednika Donalda Trumpa da proglasi obvezu izolacije za cijelu naciju, ali on je u ponedjeljak najavio “vrlo skoro” otvaranje poslovnih tržišta.

“Takve mjere izolacije koje su donijeli New York i država Kalifornija, moraju biti proglašene” na čitavu prostoru SAD-a, rekao je njujorški gradonačelnik Bill De Blasio. “Moraju se prihvatiti te ekstremne mjere”, rekao je.

Gotovo trećina Amerikanaca živi sada u izolaciji. Države Washington, Michigan i Novi Meksiko zadnje su u nizu koje su naredile stanovništvu da ostane u svojim domovima, a guverner Kalifornije čak je pooštrio ograničenja.

I De Blasio kao gradonačelnik i Andrew Cuomo kao guverner države New York ponovno su pozvali saveznu vladu da naredi tvrtkama proizvodnju respiratora i zaštitnih maski, kojih kronično nedostaje u SAD-u, kao uostalom i u brojnim državama širom svijeta. 

Sveukupno, globalna pandemija jako se ubrzala i očekuje se veliko povećanje broja zaraženih i umrlih, od sadašnjih 334.981 zaraženih i 14.510 smrtnih slučajeva širom svijeta, upozorava WHO.