WHO protiv obaveznog cijepljenja protiv covida-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je u ponedjeljak da cijepljenje protiv covida-19 ne bi trebalo biti obavezno osim u specifičnim profesionalnim okolnostima.

Dolazak cjepiva je “dobra vijest”, naglasio je Michael Ryan, direktor za hitna pitanja u WHO-u na konferenciji za novinare i naglasio da treba bolje objasniti prednosti cjepiva, umjesto uvođenja obaveznog cijepljenja.

“Ne mislim da treba uvesti obvezu cijepljenja”, rekla je Kate O’Brien, direktorica odjela za imunizaciju i cjepiva u WHO-u, i navela da je “iskustvo pokazalo kada su zemlje željele uvesti obvezu nekih cjepiva, to nije odnijelo željele učinke”.

“Mislim da ne trebamo razmišljati o tome da države odrede da cijepljenje protiv covida-19 bude obavezno”, naglasila je.

Ali mogu postojati “određene situacije u zemljama u kojima postoje profesionalne okolnosti za koje bi bilo potrebno ili jako preporučljivo cijepljenje”, dodala je i navela “određena radna mjesta u bolnicama”.

Direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pozvao je zemlje koje predviđaju cijepljenja sljedećih tjedana i mjeseci da prvenstveno cijepe one kojima je to najpotrebnije, jer će u početku količina cjepiva biti ograničena.