Washington stavio Hamneijevo okružje na crnu listu

AppleMark

Washington je u ponedjeljak stavio na crnu listu imena devet bliskih suradnika iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija koji obnašaju dužnosti u važnim ustanovama, priopćilo je američko ministarstvo financija u prigodi 40. obljetnice talačke krize u veleposlanstvu Sjedinjenih Država u Teheranu.

“Ta mjera dodatno slabi sposobnost vrhovnog vođe da provodi svoju politiku terora i progona”, rekao je ministar financija Steven Mnuchin u priopćenju, ocijenivši da su dotične osobe “povezane s većim brojem štetnih odluka koje je donio režim”.

Administracija Donalda Trumpa je još u lipnju sankcionirala ajatolaha Hamneija. Ovaj put uvodi kaznene mjere dužnosnicima koje je on imenovao, što omogućuje da im se zamrzne imovina u SAD-u i spriječi ih se da posluju s Amerikancima.

Sankcijama su obuhvaćeni čelnik iranskog pravosudnog sustava Ebrahim Raisi i Mojtaba Hamnei, sin iranskog vođe. Ministarstvo financija SAD-a navodi da je potonji prenio sinu mnoge ovlasti. 

Na listi su i šef ajatolahova ureda Mohammad Mohammadi Golpayegani, Vahid Haghanian, kojeg smatraju njegovom desnom rukom i neki savjetnici.

Sankcije su nastavak dugog niza mjera kojima SAD želi prekinuti dotok novca režimu u Teheranu otkako je predsjednik Trump u svibnju 2018. istupio iz međunarodnog ugovora koji treba spriječiti Islamsku Republiku da proizvede atomsku bombu. Republikanski milijarder je taj ugovor ocijenio slabim, ali je rekao da je spreman pregovarati o “boljem ugovoru”, što Iran odbija učiniti dok je pod pritiskom sankcija.

U prigodi 40. obljetnice početka talačke krize u američkom veleposlanstvu u Teheranu državni tajnik Mike Pompeo je pozvao iranske vlasti da “odmah oslobode sve Amerikance koji se vode kao nestali i koji su neopravdano zatočeni”, spomenuvši izrijekom imena bivšeg agenta FBI-ja Roberta Levinsona, kinesko-američkog znanstvenika Xiyuea Wanga i iransko-američkog poduzetnika Siamaka Namazija.

State Department je u ponedjeljak obećao nagradu i do 20 milijuna dolara za bilo kakvu informaciju koja bi pomogla da se Robert Levinson, “otet u Iranu uz pomoć režima”, pronađe i vrati u domovinu. 

Unatoč tim mjerama Bijela kuća ističe u priopćenju da “želi mir”. Pozvala je Iran da “izabere mir umjesto otmica, ubojstava, sabotaže, gusarstva na moru i napada na svjetska tržišta nafte”.