Washington sačuvao diplomatski kanal s Madurovim režimom

Sjedinjene Države su sačuvale diplomatski kanal s vlasti socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura u Venezueli, premda je smatraju nelegitimnom i priznaju vlast oporbenog čelnika Juana Guaidoa kao “privremenog predsjednika”, rekao je u srijedu američki izaslanik Elliott Abrams.

“Imamo kontakte s režimom, mislim pritom na Madurov režim, u vezi smo s njim jer nas zabrinjavaju pitanja kao što je sigurnost Amerikanaca”, rekao je novinarima u Washingtonu novi posebni izaslanik američke diplomacije za Venezuelu.

“U više zemalja odavno imamo kontakte s ljudima koji nemaju naše diplomatsko priznanje”, “to nije problem kad je to u interesu Sjedinjenih Država”, istaknuo je.

Predsjednik Narodne skupštine Juan Guaido se prije tjedan dana proglasio privremenim predsjednikom i Donald Trump ga je odmah priznao.

Predsjednik Maduro je uzvratio prekidom veza s Washingtonom, naredivši izgon svih američkih diplomata.

No američki državni tajnik Mike Pompeo nije htio poslušati, istaknuvši da SAD više ne priznaje Madurovu vlast i obećavši da će američko veleposlanstvo u Caracasu ostati otvoreno. Prateće osoblje je ipak povučeno u SAD.

Nicolas Maduro je najposlije rekao da s američkom vladom razgovara o otvaranju “interesnih predstavništava” u svakoj zemlji radi očuvanja minimuma veza unatoč prekidu.

(Hina)