Washington poziva Teheran da odustane od lansiranja raketa

Sjedinjene Države pozvale su u četvrtak Iran da odustane od lansiranja raketa predviđenih u sklopu iranskog svemirskog programa i ocijenile su da se radi o provokaciji.

“Ministarstvo obrane iranskog režima javno je objavilo da namjerava lansirati tri svemirska satelita sljedećih mjeseci. To ponovo pokazuje da Iran prkosi rezoluciji 2231 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja poziva iranski režim da ne vodi akcije povezane s balističkim raketama koje mogu prenositi nuklearno oružje”, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

“Savjetujemo režimu da odustane od tih provokacija i da prekine sve aktivnosti povezane s balističkim raketama kako bi izbjegao još jaču gospodarsku i diplomatsku izolaciju”, dodaje se u priopćenju nazvanom “upozorenje iranskom režimu”.

Iranski zamjenik ministra obrane Hasem Tahizadeh najavio je 29. studenoga da će Iran u svemir sljedećih mjeseci lansirati tri satelita.

Pompeo drži da je tehnologija tih lansiranja gotovo identična onoj koja se koristi za balističke rakete, uključujući i međukontinentalne, u čijem su dosegu Sjedinjene Države.

“Sjedinjene Države neće sjediti prekriženih ruku dok destruktivne politike iranskog režima ugrožavaju međunarodnu stabilnost i sigurnost”, upozorio je i dodao da su i druge zemlje, među kojima Francuska, Njemačka i Velika Britanija, obznanile da ih zabrinjavaju iranski balistički pokusi.

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju je odustao od Sporazuma o nuklearnom oružju s Iranom te je ponovno nametnuo sankcije iranskom bankarskom i energetskom sektoru.

(Hina)