Wall Street oštro pao zbog straha od povećanja kamata

burze, dionice
Hina

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale više od 1 posto jer su komentari predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella oživjeli strahovanja ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata u ovoj godini.

Dow Jones skliznuo je 299 bodova ili 1,16 posto, na 25.410 bodova, dok je S&P 500 pao 1,27 posto, na 2.744 boda, a Nasdaq indeks 1,23 posto, na 7.330 bodova.

Oštar pad indeksa uslijedio je nakon što je novi predsjednik Feda Powell, koji je nedavno na tom mjestu zamijenio Janet Yellen, u svom prvom izvješću u Kongresu kazao da će nastaviti voditi dosadašnju politiku postupnog povećanja kamatnih stopa. No, kazao je i to da podaci ukazuju na ubrzanje rasta gospodarstva i jačanje inflacije. Poručio je da će Fed pokušati postići ravnotežu kako bi izbjegao pregrijavanje gospodarstva i zadržao inflaciju na održivoj razini do 2 posto.

Powell je kazao da očekuje jačanje gospodarstva, pri čemu je ostavio dojam kao da očekuje da će Fed u ovoj godini kamate povećati u četiri navrata, kaže Michael O’Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Zbog toga su jučer, nakon nekoliko dana pada, ponovno porasli prinosi na američke državne obveznice, a viši prinosi štete tržištima dionica jer bi mogli dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u sigurnije obveznice.

Prije tri tjedna Wall Street je zabilježio oštre gubitke upravo zbog rasta prinosa na najviše razine u četiri godine. Od tada je tržište nadoknadilo većinu tih gubitaka, no S&P 500 indeks i dalje je u minusu više od 4 posto u odnosu na svoje rekordne razine dosegnute 26. siječnja. A kako će se dalje kretati prinosi, ponajviše ovisi o kretanju inflacije.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 posto, na 7.282 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,29 posto, na 12.490 bodova, a pariški CAC 0,01 posto, na 5.343 boda.