W. Engdahl: Nevladine organizacije rade u korist SAD-a kako bi obarale nepodobne režime

Naslovna ilustracija: pixabay.com

William Engdahl, ekonomski istraživač, povjesničar i autor, rođen 1944. godine, gostujući je predavač Međunarodnih odnosa na kineskom Northwest sveučilištu u Xi’an-u. Autor je knjige ‘Manifest istine: Demokracija kao kognitivna disonanca’.

Gospodine Engdahl, možete li, molim Vas, u nekoliko rečenica izdvojiti pet ključnih točaka koji obilježavaju Vašu novu knjigu, Manifest istine – Demokracija kao kognitivna disonanca?

Knjiga je ekspoze koji prikazuje nove metode koje su razvijene i redefinirane od strane američkog State Departmenta i drugih agencija tijekom proteklih godina kako bi “radili privatno ono što je nekoć radila CIA”. Do detalja opisane su ključne instance pomoću kojih se provodi ono što ja nazivam lažna demokracija, koju stvaraju nevladine organizacije poput National Endowment for Democracy ili Soroševi fondovi zamaskirani u djelovanju prema boljitku ljudskih prava ili u podršci izgradnje demokracije. Nevladine organizacije u stvari rade za agendu američke vlade kako bi obarali režime koji ne djeluju na liniji politike Washingtona. Vidimo to sada u primjeru Mađarske i Viktora Orbana koji se opire Brusselsu i Soroševoj agenda, gdje on sprječava neograničeni priljev izbjeglica koje destabiliziraju EU.

Imamo tu i primjer Balkana. Nevladine organizacije su u mnogome korištene za obaranje izabrane ukrajinske vlade prije 5 godina. Opisujem do najsitnijeg detalja sa konkretnim imenima kako nevladine organizacije, iza kojih stoji Washington su radile na tome da propadne Sovjetski Savez i Gorbačov, te dovode njihovog igrača Jeljcina, kako bi otvoreno preuzeli sve od Ruske Federacije nakon što su istu stvar učinili i sa poljskom ekonomijom u tzv. šok terapiji. Opisujem kako su ti isti NGO-i korišteni u Arapskom proljeću, koje je bilo projekt CIE-Pentagona-State Departmenta, kojim su posijali kaos kroz naftom bogati Bliski istok kako bi se teritorij preuzeo za američku vojnu dominaciju.

Zbog čega Europa mora biti svjesna raznih nevladinih organizacija i Georgea Sorosa?

Te iste nevladine struje nalaze se u svakoj zemlji u jednom ili drugom obliku, u EU oni su ovdje kao oni koji manipuliraju politikom, savjetujući Angelu Merkel o migrantskoj politici,zatim to ide do oblikovanja ključnih javnih politika koristeći se Soroševim Europskim Vijećem za inozemne odnose. Ti NGO-i koji predstavljaju lažnu demokraciju nastoje pretvoriti zemlje EU-a u vazale američke korporativne dominacije.

Putin i Orban kontroliraju u većoj mjeri ulaske NGO-a u njihove zemlje. Je li to glavni razlog zašto je SAD toliko jako u sukobu sa Rusijom ili se tu radi o nečem drugom?

Rekao bih kako mađarska i ruska vlada koriste i provode svoje zakone kako bi spriječili destruktivni utjecaj tih NGO-a, te kako bi ih natjerali da otkriju odakle dobivaju novac i da pokažu kako djeluju. I to je posve razumljivo. SAD desetljećima ima Zakon o registraciji stranih agenata, što je vrlo slično. No, kada to učini Rusija, onda ju se proziva da ima diktaturu.

Možete li detaljnije objasniti zašto američka politika “demonizira” Rusiju?

Elite koje vode američku politiku, vojna industrija, banke na Wall Streetu, u velikoj su krizi. Njihove ekonomske politike uništile su američku ekonomiju, poslale su industriju u inozemstvo, stvorili su neotplativ dug. Sada primjećuju veliki rast Kine i Rusije. To ih zabrinjava. To ima također potencijal da privuče EU ka istoku i mnogo dalje od američke hegemonije. Rusija i Sirija su pomutile američke planove za kontrolom čitave regije. Prema tome, vidimo sve više i više očajnih pokušaja demoniziranja Rusije te njenu izolaciju kroz ekonomske sankcije. Sada to isto počinje i sa Kinom iz istih razloga.

Što je National Endowment for Democracy i tko ga financira?

ED je stvoren od strane šefa CIE, za vrijeme Reaganove administracije, Billa Caseya kako bi sakrio rad CIE koristeći se kao privatan NGO koji radi u drugim zemljama protiv vlada koje ne slijede željenu politiku koju im propisuje Amerika. Novac dobiva od američke vlade, no pretvara se kako je privatna nevladina udruga za “ljudska prava”. Pametna taktika, no sve više i više država shvaća igru.

Kako je papa povezan sa NED-om?

Papa Ivan Pavao II iz Poljske susreo se sa Reaganom i složio u pothvatu da suradnjom sa CIOM te NGO-ima koristeći sindikat Solidarnost i druge sruši komunizam u Poljskoj. Ivan Pavao II odlazi na svoj prvi posjet u Poljsku kao papa u lipnju 1979. Više od pola milijuna ljudi dolazi i sluša ga u Varšavi. Gierekov režim je tu bio nemoćan. Mogli su samo gledati.

Umjesto da pozove na besplodnu poljsku pobunu, papa urgira Poljacima da kreiraju “alternativnu Poljsku” socijalnih institucija neovisnih o vladi, tako da kada slijedeća kriza stigne, nacija će predstavljati ujedinjenu frontu. Ivan Pavao II je radio sa Washingtonom i NED-ova promjena režima, taj koncept, bilo je ono čemu je bio poučen. Znao je kako je Washington ulagao milijune na stvaranje takvih alternativnih socijalnih institucija – posebice Solidarnost, veliku poljsku trgovačku organizaciju. 1982. papa Ivan Pavao II našao se privatno sa predsjednikom Reaganom u Vatikanu. Složili su se da provedu u tajnosti kampanju za rušenje komunističkog saveza, što je tada bio Varšavski pakt. Richard Allen, Reaganov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost, opisujući taj dogovor izjavljuje: “Bila je to najveća tajna alijansa u povijesti

Zbog čega je danas Ukrajina važna za SAD?

Washington želi Ukrajinu uvesti u NATO, tada bi Rusija imala prijetnju na svojim granicama kao nikad ranije. Isto tako, oni koriste Ukrajinu sa svojim oligarsima kako bi napravili ekonomske probleme Rusiji.

Ukrajina je most između Rusije i EU, posebno Njemačke. Državni udar izveden 2014. protiv izabranog predsjednika nakon što je odlučio priključiti se ruskom Euroazijskom ekonomskom savezu imao je za cilj napraviti veliku tenziju između Rusije i EU-a. Američke sankcije nakon Krimskog referendum su to produbile.

Rusija. Putin. Širenje NATO-a. Što možemo očekivati? Novi rat? Je li se išta promijenilo u Americi sa Trumpom i novom administracijom?

Trump provodi jednaku politiku duboke države ili institucija poput Obame ili Busha. Svjetska dominacija koristeći NGO-e i Soroša ili ratove u Siriji ima Trumpa koji je koristan jer stvara nesigurnost i strah u čitavom svijetu. Narodi ne znaju kako reagirati na njegovu “tweet diplomaciju”. Realnost je takva da američka vojska nije spremna za rat s Rusijom ili Kinom. Potrebno im je nekoliko godina kako bi putem korištenja NGO-a i sankcija oslabili Euroaziju.

Vaš komentar na američko, francusko i britansko bombardiranje Sirije?

Patetično kršenje povelje UN-a kako bi se pridobili slabi politički bodovi, ali i vrlo opasan presedan. Amerika nije čak niti dozvolila adekvatnu istragu prije napada. Jedini izvor navoda o korištenju kemijskog oružja bile su Bijele kacige, NGO financiran u kontinuitetu od američke vlade koji su surađivali s Al Qaedom i ISIS-om u produciranju lažnih videa. Zašto bi Assad koristio kemijsko oružje i riskirao bombardiranje kada pobjeđuje na kopnu? Nitko to ne pita.

Kako je širenje demokracije, od strane SAD-a totalitarizam?

Nije. To je razlog ovakvom naslovu na Engleskom, on dolazi kao ideja iz Orwellove 1984.: Demokracija kao kognitivna disonanca. Rat je mir, ropstvo je sloboda itd…

Autor: Ivan Popović