Vulin: Vi ste Pavelićevi sljedbenici, tražim ispriku Hrvatske”

Danas je jedanaestorici srpskih vojnika na čelu sa ministrom obrane Srbije Aleksandrom Vulinom zapiječen ulazak u Hrvatsku, jer po službenom priopćenju iz MUP RH dolazak izaslanstva Vojske Srbije nije bio najavljen. Nije trebalo dugo da krene lavina najoštrijih reakcija iz Srbije.

Tako je Vulin kazao da se ne može čekivati ​​da će sljedbenici Pavelićeve politike biti zadovoljni jer srpski narod obilježava dan svoje patnje. 

Pavelićevi sljedbenici ne žele da se Srbi sjećaju, kazao je Vulin te dodao da bi se Hrvatska država zbog toga morala ispričati.

Tražimo ispriku zbog sramotnog postupanja vlasti Republike Hrvatske. Ministarstvo obrane iskazuje svoje ogorčenje sramotnim postupanjem organa Republike Hrvatske. Zabraniti odlazak na spomen pobijenim jasenovačkim mučenicima znači da se žrtve ne poštuju, a njihova tragedija vrijeđa i sakriva. Danas je Republika Hrvatska osramotila sebe i povrijedila sjećanje na ustaške žrtve. Spriječiti iskazivanje poštovanja poklanoj jasenovačkoj djeci znači stati na stranu njihovih ubojica”, navodi službeno priopćenje Ministarstva obrane Srbije.

Navodi se, “kao i prethodnih godina, časnici, dočasnici, kadeti i učenici krenuli na obilježavanje Dana jasenovačkih novomučenika” te da je njihov dolazak na vrijeme i po uobičajenoj proceduri prijavljen. Tvrde da su oni službeno pozvani od strane Episkopa pakračko-slavonskog Jovana Ćulibrka te da je Hrvatska “kršeći sva moralna i zakonska načela spriječila da službena delegacija Vojske Srbije iskaže svoje poštovanje pobijenim jasenovačkim mučenicima. Za takvo nasilje ne postoji opravdanje ni obrazloženje”, priopćili su.