Vukovarska bolnica obilježila 20. obljetnicu povratka iz progonstva

Izvor: Milan Paun

U povodu 20. obljetnice mirne reintegracije Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske i povratka zdravstvenih djelatnika u Vukovar, u petak je u organizaciji Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana održan stručni simpozij u nazočnosti sudionika reintegracije zdravstva u hrvatskom Podunavlju.

„Povratak u Vukovar čekali smo dugih pet godina u progonstvu da bi 1996. godine započeli pregovori o reintegraciji Podunavlja uključujući i zdravstvo na tom prostoru. Povratak zdravstvenih djelatnika započeo je u srpnju te godine da bi nas se do kraja te godine vratilo 50“, prisjetila se ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, dodavši da je riječ o liječnicima povratnicima ali i novozaposlenima, mladim liječnicima koji su u to vrijeme dobili specijalizaciju.

Istaknula je da je u to vrijeme bolnica bila tek djelomično sanirana da bi se nakon inventurnih komisija i izrade plana obnove krenulo s obnovom 1998. godine. U obnovu je do danas uloženo 245 milijuna kuna dijelom iz državnog proračuna, djelom kreditom Vijeća Europe te sredstvima Fonda za razvoj grada Vukovara kao i decentraliziranim sredstvima Vukovarsko-srijemske županije.

„Očekivala sam da će obnova ići brže, no bila je zahtjevna, a kada je riječ o obnovi bolnice ove se godine očekuje završetak Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije, a iduće godine projekta poboljšanja pristupa dnevnim bolnicama čime bi bolnice u cijelosti bila završena“, rekla je Bosanac.

Ravnateljica Bosanac prisjetila se da je po povratku u Vukovar 1997. godine u tzv. Zdravstvenom centru sv. Sava zatečeno ukupno 750 zaposlenika, da bi po razdvajanju osoblja na bolničko i ono iz ambulanti i drugih ustanova, u bolnici ostalo 450 zaposlenika. Još 100-njak osoba vratilo se u krajeve Hrvatske iz koji su došli u Vukovar pa je reintegriranog osoblja ostalo 350 da bi do danas u bolnici radilo još njih 130.

„U vukovarskoj je bolnici danas 620 uposlenika od čega je 450 zdravstvenog osoblja koji našim sugrađanima pružaju primjerenu uslugu, a eventualni nedostatak kadra upotpunjuju liječnici iz vinkovačke bolnice kao i Kliničkog centra Osijek”, rekla je.

Nekadašnja donačelnica u Ministarstvu zdravstva Marijana Mihaljević ocijenila je da je većina planova za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja uključujući i zdrastveni sustav uglavnom realizirano i kadrovski i materijalno.

„Ipak, nismo realizirali reintegraciju bolnice na Principovcu, koja je do rata bila teritorijalno i ustrojstveno vezana za Hrvatsku. Taj objekt koji se nalazi na granici Hrvatske i Srbije kod Iloka do danas nije reintegriran“, naglasila je Mihaljević.

Upozoreno je da problem nedostatka visoko educirana zdravstvenog kadra u vukovarskoj bolnici treba rješavati i na način da se takav kadar stambeno zbrinjava pa je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić istaknula da je grad Vukovar u 2017. godini dodijelio sedam kadrovskih stanova za zdravstveno osoblje.

Sudionici stručnog simpozija tijekom dana su položili vijence na kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i na Ovčari.