Vukovarski gradonačelnik traži osnivanje povjerenstva za suočavanje s istinom

Nakon što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava okupio desetak tisuća ljudi na prosvjedu zbog neprocesuiranja ratnih zločina, sada ide i korak dalje. Naime, Penava je u intervjuu za Jutarnji list zatražio da Vlada na državnoj razini formira povjerenstvo za istinu koje bi se bavilo ispitivanjem ratnih zločina.

Ukoliko se to ne dogodi, on će u Vukovaru formirati gradsko povjerenstvo za istinu koje će, kako je rekao, ići od slučaja do slučaja, počevši od onih o kojima se govorilo na prosvjedu u listopadu. Uz to, vukovarsko povjerenstvo bi kontroliralo što su uopće državna tijela dosad napravila po pitanju istrage tih slučajeva.

Da će se dogodine u isto vrijeme održati novi prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina, Penava je najavio još ranije. Sada je samo to potvrdio, kazavši i kako će, ne budu li zadovoljni učinjenim, poduzeti još neke korake kako bi izvršili pritisak na institucije.

Jedan od tih koraka je, ne posluša li predsjednik Vlade, Andrej Plenković, njegovu želju i oformi povjerenstvo za istinu na razini države, stvaranje vukovarskog povjerenstva za istinu.

“Ako se ne osnuje povjerenstvo za istinu na državnoj razini, a što poznaje europska zakonodavna praksa, formirat ćemo nešto takvo u gradu i ići od slučaja do slučaja, počevši od onih koje smo čuli na prosvjedu, da vidimo što se utvrdilo, odnosno što se nije učinilo i zašto je to tako”, poručio je Penava u razgovoru za Jutarnji list.

Povjerenstva za istinu doista nisu nepoznat pojam u svjetskoj politici, s time da se često nazivaju povjerenstvima za istinu i pomirenje. Ovaj drugi pojam iz naziva mogućeg budućeg vukovarskog povjerenstva, eto, upadljivo nedostaje.

Cilj takvih povjerenstava je pokušati utvrditi punu istinu o događajima iz prošlosti s nadom da će se tako riješiti i prevladati sukobi koji su zaostali iz tog vremena. U Njemačkoj su, primjerice, devedesetih formirana čak dva državna povjerenstva s takvim ciljem koja su proučavala posljedice komunističke vladavine u Istočnoj Njemačkoj, piše Telegram.hr.