Vukovarci se s tugom i pijetetom prisjećaju stradanja gradske četvrti Borovo naselje

Foto: Hina

Vukovarci se u nedjelju prisjećaju ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Borova naselja, u kojemu se u podrumu nekadašnjeg Borovo commercea nalazio odjel vukovarske ratne bolnice, u kojoj je u trenutku ulaska JNA i srpskih paravojnih postrojbi bilo oko 1000 ranjenika i civila.

Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, nakon okupacije Borovo naselja, u Borovo commerceu je zarobljeno i u nepoznato odvedeno 115 osoba, a na sam dan okupacije u Borovu naselju je ubijena 51 osoba.

Brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen ploče kod ostataka srušene zgrade Borovo commercea.

U prigodnom govoru tijekom komemorativne svečanosti “Žrtva Borovo naselja za domovinu” predsjednica Udruge “Vukovarske majke” Manda Patko poručila je kako obitelji žrtava nikada neće odustati od potrage za svojim najmilijima te je pozvala sve one koji znaju gdje su pokopani, da to i dojave. “Želimo samo da svoje najmilije pokopamo na dostojanstven način”, rekla je pozvavši državna tijela na pojačano djelovanje oko pronalska nestalih.

„Na današnji dan 1991. ovdje se nalazila pomoćna ratna bolnica u čijem podrum je bilo smješteno na današnji dan oko 1000 osoba. Ideja JNA je bila da poruše zgradu kako bi se sve urušilo na podrum i na taj nas način pobili. Na našu sreću to se nije dogodilo”, kazao je posljednji zapovjednik obrane Borovo naselja Ivo Kovačić, podsjetivši kako je Borovo naselje ostalo odsječeno od ostaka Vukovara 11. studenoga padom gradske četvrti Lužac. Istaknuo je kako su u Borovo commerce dovođeni teški ranjenici obrađeni prethodno u vukovarskoj bolnici te lakši ranjenici.

Nakon prigodnog komemorativnog programa, u koloni sjećanja sudionici obilježavanja uputili su se do Župne crkve Gospe Fatimske, gdje će misu zadušnicu predvoditi fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke misije sv. Ćirila i Metoda, a potom će uslijediti bacanje vijenca u Dunav u Borovu te odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja iz koje su 2001. ekshumirane 24 žrtve velikosrpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Obilježavanje “Žrtve Borovo naselja za domovinu” dio je programa obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)