Vukovarac heroj: Iz smrtonosnog požara u Londonu izvukao 70-godišnju staricu

U smrtonosnom požaru u Londonu u kojem je izgorio 24-katni neboder Grenfell Tower život je izgubilo 79 ljudi, a za velikim brojem žrtava još se traga. Mnogi od ljudi koji su se zatekli u blizini gorućeg nebodera, od stravičnog prizora nisu ostali paralizirani već su priskočili u pomoć u plamenu zarobljenim stanarima. Jedan od tih heroja bio je i Branislav Lukić koji je život spasio 70-godišnjoj starici izvukavši je iz gorućeg stana.

44-godišnji Branislav Lukić živio je u unajmljenom stanu na 11. katu Grenfell Towera u Londonu. Lukić je do prije nekoliko godina, dok se nije odselio u London trbuhom za kruhom, živio u Borovu kod Vukovara. U Londonu već nekoliko godina radi kao taksist i tako zarađuje za život. Večer prije požara, čije se posljedice i danas otklanjaju i razlozi istražuju, nije mogao ni sanjati što će se dogoditi i što će proživjeti i preživjeti, piše Večernji list.

Drama je počela oko jedan sat poslije ponoći kad mu je u sobu banuo cimer rekavši kako zgrada u kojoj žive gori. U tom je trenutku znao da odmah mora izići iz zgrade, no kad su izašli na hodnik od gustog dima gotovo se nisu vidjeli. Tad je pomislio kako izlaza iz zgrade nema.

“Od svega toga skoro sam se onesvijestio. Vratio sam se u stan po prijatelja koji je bio u šoku. Tresao se. Nekako smo se pribrali, koliko je bilo moguće u tom trenutku, i krenuli dalje kroz hodnik”, izjavio je kasnije Lukić, prisjetivši se kako mu je cimer na taj način sigurno spasio život jer bi ga vrlo vjerojatno samo nekoliko minuta kasnije dim ugušio.

Da bi se mogli dalje kretati kroz zgradu u plamenu, našli su neke krpe koje su stavili preko usta kako bi mogli koliko – toliko normalno disati. Potom su krenuli po hodniku zgrade tražiti izlaz. Na sreću nekako su uspijevali pronalaziti izlaz pri čemu nisu smjeli koristiti dizala. Dok su hodali, čuli su lupanje iz jednoga stana.

“Otvorili smo vrata i vidjeli jednu stariju Azijatkinju. Mislim da je imala oko 70 godina. Zbog svega oko nas žena je bila u šoku od straha i izvan kontrole”, rekao je Lukić.