Povezite se

Vijesti

Vukovar: Useljena nova zgrada iz Nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja

Objavljeno

-

Nikola Mažar državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje/Arhiva

Uručenjem ugovora o najmu stanova i ključeva u petak su u Vukovaru svečano useljeni korisnici 21 stana u novoj zgradi izgrađenoj iz Nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima.

 Oko 8,23 milijuna kuna vrijedna zgrada u Tijardovićevoj ulici izgrađena je za potrebe osoba s liste prvenstva grada Vukovara, deficitarnih kadrova u Vukovaru, kao i za potrebe Ministarstva obrane.

 “Sukladno Nacionalnom programu stambenog zbrinjavanja Vlade danas smo u mogućnosti useliti 13 obitelji s područja grada Vukovara, a time stvaramo i preduvjete ostanka tih obitelji u Vukovaru“, istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

 Najavio je da će do kraja godine, ukoliko radovi budu gotovi, biti stambeno zbrinuto još 60 obitelji na području Vukovara, a prema projekcijama iduće godine još oko 150 obitelji, dok bi u cijeloj državi iduće godine preko 1.000 obitelji trebalo biti stambeno zbrinuto.

 Zgrada ima 1.500 četvornih metara stambene površine, a stanovi su veličine 35 do 68 kvadrata i kvalitetno opremljeni.

 “Trenutačno se gradi osam zgrada na području Hrvatske, a kroz povećani model stambenog zbrinjavanja, 400 obitelji je ove godine dobilo građevinski materijal te će tako biti zbrinuto“, kazao je. Dodao je kako je riječ prvenstveno o mladim osobama kojima država plaća i izradu projekta, kao i građevinsku dozvolu ukoliko je zemljište u državnom vlasništvu te priključak na niskonaponsku mrežu. U novu zgradu u Vukovaru useljeno je 13 obitelji od kojih su tri vojničke.

 “Zadovoljstvo mi je što je ovaj projekt realiziran u Vukovaru u kojega smo hrvatskog vojnika vratili i u kojem se trenutačno nalazi Inženjerijska satnija, a dogodine u ovo vrijeme vjerujem  i cijela bojna“, rekao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, general bojnik Siniša Jurković.

 Dodao je da projekt ima posebno značenje, jer je “vojnik naša najveća vrijednost i vrlo nam je važno u kojim uvjetima živi“.

 Novouseljenim obiteljima čestitao je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, uputivši zavalu Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje zbog realiziranog projekta, zadovoljan činjenicom da u grad doseljavaju nove mlade obitelji.

Vijesti

Plenković u utorak i srijedu u Davosu

Published

on

Dodao

EPA/GIAN EHRENZELLER

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovat će u utorak i srijedu na jubilarnom 50. godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu tijekom kojega će održati niz bilateralnih sastanaka s visokim međunarodnim političkim i gospodarskim dužnosnicima.

Najpoznatiji samit svjetske elite u švicarskom zimovalištu slavi 50 godina postojanja, a i ove će godine sudionici voditi rasprave o nizu tema, među kojima su klimatske promjene, usporavanje globalnog rasta, trgovinski ratovi, te sukobi i napetosti na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i u istočnoj Aziji.

Kako je u nedjelju priopćeno iz hrvatske vlade, Plenković će na sastanku WEF-a sudjelovati u tri rasprave. U utorak će sudjelovati na sastanku “Dijalog o zapadnom Balkanu”, koji će moderirati predsjednik WEF-a Borge Brende, a na kojem će sudjelovati i bugarski premijer Bojko Borisov, slovenski premijer Marjan Šarec, predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te mnogi drugi. Istoga dana Plenković će sudjelovati na radnom sastanku na temu “Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi”, zajedno s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, predsjednikom Poljske Andrzejem Dudom, predsjednikom Litve Gitanasom Nausedom te srbijanskim predsjednikom Vučićem, doznaje se iz vlade.

Isto tako, u utorak će sudjelovati na večeri koju priređuje osnivač i izvršni direktor WEF-a Klaus Schwab.

U srijedu će premijer Plenković sudjelovati na neformalnom okupljanju svjetskih gospodarskih lidera na temu “Uzlazna Europa”.

Ovogodišnji jubilarni sastanak u Davosu ugostit će niz uglednih državnika, gospodarstvenika, aktivista i znanstvenika. Između ostalih, na sastanku u Davosu sudjelovat će američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i mlada švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg.

Tijekom boravka u Davosu hrvatski premijer će održati niz bilateralnih sastanaka. Sastat će se s Thacijem, predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim, gruzijskim premijerom Giorgijem Gaharijom, bugarskim premijerom Borisovom, predsjednikom vlade Nizozemske Markom Rutteom, potpredsjednikom vlade Vijetnama Truongom Hoa Binhom te ministrom gospodarstva i financija Francuske Brunom Le Maireom.

Također, susrest će se i s glavnim tajnikom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom, glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Lucom Visentinijem, predsjednikom Europskog istraživačkog vijeća Maurom Ferrarijem, dekanom INSEAD-a Singapore Ilianom Mihovom, izvršnom direktoricom MMF-a Kristalinom Georgievom, predsjednikom Uprave Applea Timom Cookom, izvršnom direktoricom Visa Europe Charlotte Hogg, predsjednikom EIB-a Alexanderom Stubbom te predsjednicom Uprave tvrtke Booking.com Gillian Tans, doznaje se iz vlade.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Kardinal Bozanić predmolio središnje ekumensko molitveno slavlje

Published

on

Dodao

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predmolio je u nedjelju navečer u zagrebačkoj prvostolnici središnje ekumensko molitveno slavlje u sklopu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana što se od 18. do 25. siječnja održava u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana ove se godine održava pod geslom “Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje“ (Dj 28, 2).

Uz kardinala Bozanića, koji je uvodno pozdravio okupljene vjernike, biskupe i đakone, ekumensko molitveno slavlje predvodili su i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve Nj. preosv. Porfirije Perić, biskup Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj gosp. Branko Berić, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Republici Hrvatskoj gosp. Peter Sen, predsjednik Saveza baptističkih crkva u Republici Hrvatskoj pastor Ivica Horvat te protojerej stavrofor o. Kirko Velinski, parohijski svećenik Makedonske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, priopćio je u nedjelju navečer Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na ekumenskom slavlju sudjelovali su i visoki gosti – kardinal Jean-Claude Hollerich, S.J., nadbiskup luksemburški, predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) i pastor Christian Krieger, predsjednik Konferencije europskih Crkava (CEC), te apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua.

Tijekom Molitvene osmine živimo veću osjetljivost jednih prema drugima

“U ovom se slavlju sjedinjujemo s kršćanima diljem svijeta, pozorni na iskazivanje čovjekoljublja, što je u središtu ovogodišnje teme, izražene riječima iz Djela apostolskih”, rekao je uvodno kardinal Bozanić.

Istaknuo je kako svake godine tijekom Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Zagrebačkoj nadbiskupiji živimo veću osjetljivost jednih prema drugima i pružamo konkretne znakove svojih nastojanja glede zajedništva Kristova Tijela, rastući u molitvi te razvijajući kulturu susreta i blizine.

U homiliji je kardinal Bozanić podsjetio na Apostolsko pismo”Aperuit illis” kojim je papa Franjo u Katoličkoj crkvi ustanovio Nedjelju Božje riječi koja će se proslaviti sljedeće nedjelje a koje papa Franjo započinje upravo ozračjem susreta Uskrsloga i njegovih učenika, kada im otvara pamet da bi razumjeli Pisma.

“Nedjelji Božje riječi pripast će tako pravo mjesto u razdoblju u godini u kojem smo pozvani na jačanje vezâ sa Židovima te na molitvu za jedinstvo kršćana. Nije riječ o pukoj vremenskoj podudarnosti: slavljenje Nedjelje Božje riječi očituje ekumensku vrijednost zato što onima koji slušaju Sveto pismo pokazuje put kojim valja ići kako bi se prispjelo k istinskom i čvrstom jedinstvu”, istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Osvrnuo se na riječi naviještenoga Evanđelja i istaknuo da su “nakon Učiteljeve smrti, učenici zbunjeni, prestrašeni i razočarani, zatvoreni u svoje dvojbe i nespremni vjerovati onima koji su vidjeli Uskrsloga. Ostali su sami. Dok se nalaze baš u takvom raspoloženju, Gospodin dolazi k njima. Ono što je izgledalo nasilno prekinutim, započinje iznova. Radost je oživjela, nada je obnovljena, a planovi dobivaju obrise novih mogućnosti”.

Isus ih pak, dodao je kardinal, prekorava zbog okorjelosti njihova srca i zbog nevjere, ali njima, upravo takvima, povjerava veliko djelo naviještanja Radosne vijesti, zajedno s djelima koja su jasni znakovi vjere i opet ih naizgled, napušta, ostavljajući ih suočene sa stvarnošću života, ispunjena bojaznima i pogrješkama te s teretom ljudskih ograničenosti.

“To je ohrabrenje i za nas, da u trenutcima kad nam nedostaje oduševljenja, kad osjećamo težinu neostvarenih snova i poljuljanih nada, ne zaboravimo Kristov dar blizine kojim možemo iznova započinjati. Mi smo u Njegovu djelu, nikada nismo prepušteni samo svojim snagama”, poručio je zagrebački nadbiskup.

“U ovom znakovitom zajedništvu molimo za suradnju s Duhom Svetim koji ostvaruje jedinstvo Kristova Tijela, Crkve. Naime, ako se sve veći broj Isusovih sljedbenika bude duhovno sjedinjavao s Gospodinovom molitvom ‘da svi budu jedno’ (Iv 17, 21), takva molitva u Isusovo ime neće otići u prazno. Stoga večeras molimo i za povezanost između Božje riječi i naših djela, što daje vjerodostojnost svjedočanstvom života i sposobno je otkrivati ljepotu naše vjere novim naraštajima”, zaključio je kardinal Bozanić.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Svijet

Kina objavila plan za smanjenje upotrebe jednokratne plastike

Published

on

Pixabay

Kineska vlada u nedjelju je objavila plan za smanjenje upotrebe jednokratne plastike koji uključuje zabranu plastičnih vrećica u supermarketima i trgovačkim centrima u velikim gradovima do kraja 2020.

Nacionalno razvojno i reformsko povjerenstvo objavilo je priopćenje u kojemu stoji da je cilj plana značajno smanjiti proizvodnju i upotrebu plastike do 2025. Kina je jedan od najvećih svjetskih zagađivača plastikom.

Zabrana plastičnih vrećica proširit će se i na manje gradove do kraja 2022., navodi se u planu povjerenstva.

Povjerenstvo je reklo da će Kina “zabraniti i ograničiti proizvodnju, prodaju i upotrebu nekih plastičnih proizvoda, aktivno promovirati alternativne proizvode, standardizirati recikliranje plastičnog otpada i redovno te efektivno kontrolirati zagađenje plastikom”.

Zabrana nerazgradivih plastičnih slamki predviđena je do kraja 2020. kao i zabrana uvoza plastičnog otpada, iako nije specificirano kada će to biti zabranjeno.

Planom je predviđena zabrana korištenja nerazgradivog pakiranja za neke dostavne službe u velikim gradovima, dok će ta zabrana biti proširena na cijelu zemlju do 2025.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije