VUKOVAR: “Svjetlosna rijeka sjećanja”

Foto: Hina

U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara od agresije 1991., večeras je kod Dvorca Eltz iz brodica vukovarskih ribara niz Dunav puštena “Svjetlosna rijeka sjećanja”, nekoliko stotina zapaljenih crvenih i bijelih lampiona.

Projekt je to Željka Kovačića kojim se već niz godina obnavlja sjećanje na poginule branitelje i civile, za koje se pale bijeli lampioni i nestale branitelje i civile, za koje se pale crveni lampioni.

Po podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, još se traga za 480 nestalih osoba i posmrtnim ostacima poginulih osoba na području Vukovarsko-srijemske županije, od kojih 308 čine osobe nestale u samome Vukovaru i prilikom pokušaja proboja nakon sloma obrane grada.

“Svjetlosna rijeka sjećanja” dio je programa obilježavanja 26. obljetnice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koja je u Vukovaru u subotu obilježena komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja kojom je od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata prošlo oko 64.000 domoljuba. U koloni su se nalazili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković. koji su nakon što su položili vijenac i zapalili svijeću podno spomen-obilježja na groblju pohodili i mjesto masovne grobnice na Ovčari te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odali počast žrtvama ubijenim na tome mjestu.

Po informacijama iz policije, obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. proteklo je mirno i dostojanstveno.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine nastavit će se u nedjelju odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju. (Hina)