VUKOVAR Svjetlosna rijeka sjećanja

Vukovar, 18.11.2018 - Središnjim komemorativnim programima u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnicu stradanja toga grada u Domovinskom ratu nazočio je državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. godine, u nedjelju navečer je niz Dunav u Vukovaru pušteno oko nekoliko stotina zapaljenih lampiona.

Upaljeni lampioni pušteni su niz Dunav u sklopu projekta “Svjetlosna rijeka sjećanja” autora Željka Kovačića i obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. kojemu je u nedjelju u Vukovaru, po podacima gradskih vlasti, nazočilo oko 65.000 sudionika, među kojima i cijeli državni vrh.

Podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara, slomljenoj 18. studenoga 1991. nakon gotovo tromjesečne opsade grada od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi je.

Zajednički vijenac položili su i svijeću upalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, koji su do Memorijalnog groblja došli u koloni sjećanja od vukovarske bolnice zajedno s tisućama domoljuba pristiglih u Vukovar. Nakon svete mise državna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće i kod spomen obilježja na Ovčari.

Biskup željezanski Egidije Ivan Živković, koji je predovodio misu zadušnicu na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, u propovijedi je pozvao na praštanje, pomirbu i zajedništvo svih naroda, a posebno je upozorio da se još ne zna za sudbinu nestalih osoba.

“U Vukovaru je počela velika nepravda, zato mora ovdje započeti i korektna sudska pravda, koja ne smije biti poticana samo prosvjedima. Ako je Vukovar simbol patnje, a jest, neka konačno bude i simbol pravde”- poručio je.

Zvonjava zvona diljem Hrvatske za žrtvu Vukovara

Ovogodišnji spomen na žrtvu Vukovara i druge žrtve obilježio se i zvonjavom zvona svih crkava u 18 sati i 11 minuta. Hrvatski biskupi prihvatili su inicijativu “ZVON za Vukovar” koju je pokrenuo Franjevački samostan u Vukovaru kako bi svake godine 18. studenoga u točno 18 sati i 11 minuta zvona svake crkve u Hrvatskoj zazvonila u znak sjećanja na žrtvu Vukovara te pozvala vjernike na molitvu za žrtve zlodjela i one koji su ih počinili.

Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu nastavlja se u ponedjeljak odavanjem počasti stradalima u gradskoj četvrti Borovo naselje.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., kad su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba počeli opći tenkovsko-pješački napad. Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a, koji su u tijeku obrane grada ustrojeni u 204. vukovarsku brigadu Hrvatske vojske.

Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. Po podacima stradalničkih udruga, u agresiji na Vukovar poginulo je 1664 hrvatska branitelja i civila, a na popisu nestalih nalaze se još imena 308 osoba kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991. godine.