VUKOVAR Spomenom na Sinišu Glavaševića završilo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi!” u spomen na ratnog izvjestitelja i novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog 20. studenoga 1991. na Ovčari, u Vukovaru je u utorak navečer završilo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

O temi “Glas nade” u vukovarskoj Gradskoj knjižnici govorili su direktor Hrvatskog radija Vukovara Robert Rac, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić, novinar RTL-a Zoltan Kabok, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić te pjesnik i književni znanstvenik Goran Rem.

“Tema je pomno odabrana obzirom na činjenicu da je glas pokojnoga kolege Siniše Glavaševića tijekom 87 dana krvave bitke svim građanima u civilnim skloništima i podrumima te hrvatskim braniteljima na prvim crtama bojišnice tijekom ratne 1991. godine uistinu i predstavljao glas nade”, rekao je direktor HRV-a Robert Rac te dodao da je Glavašević tvorac hrvatskog ratnog izvjestiteljstva.

Predstavnici Hrvatskoga radija Vukovar i Gradske knjižnice Vukovar u prijepodnevnim su satima položili vijenac i upalili svijeću podno njegovog spomen poprsja u predvorju zgrade radija.

Tijekom Domovinskog rata Siniša Glavašević bio je urednik Hrvatskog radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Nakon sloma obrane grada, 19. studenoga 1991. odveden je iz vukovarske bolnice. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na Ovčari s još 199 žrtava. Osim Glavaševića, u agresiji na Vukovar 1991. poginuli su i djelatnici Hrvatskog radija Vukovar Stjepan Penić, Vladimir Levar, Branko Polovina i Zdenko Purgar.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad – to ste vi!” završilo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koje je održano pod geslom “Vukovar-mjesto posebnog pijeteta”. Tijekom njegova trajanja od 13. do 20. studenoga održan je niz komemorativnih programa, dok je središnji program održan 18. studenoga na 27. obljetnicu sloma obrane grada, kada je u Koloni sjećanja gradom prošlo oko 65.000 ljudi, među kojima i cijeli državni vrh.

U bitki za Vukovar, koja je počela 25. kolovoza, a završila slomom obrane grada 18. studenoga 1991., po podacima vukovarske bolnice, ubijene su 1.624, a ranjeno 1.219 osoba. Nakon okupacije grada u srbijanske logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano je oko 22.000 ljudi.