Vukovar: Ratni izvjestitelji – Neprijatelj je htio ubiti istinu

Izvor: Hrv/Milan Paun

U Vukovaru su se na osmome susretu okupili nekadašnji ratni izvjestitelji Hrvatske radiotelevizije.

Održali su svoju skupštinu i založili se da Hrvatska televizija i Hrvatski radio presnime ratna izvješća na suvremene medije i tako ih sačuvaju od nestajanja, a i sami u tome žele sudjelovati, rekao je predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar.

“Gdje god dođemo, a bili smo i u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Zadru, Vukovaru, Škabrnji, Gospiću, Bjelovaru, Zagrebu, i svi su željeli s nama podijeliti dio istine o ratnim vremenima, pitajući nas o snimkama s prvih crta. Bili smo tada jedina nacionalna radiotelevizijska kuća u Hrvatskoj i logično je da bi svi htjeli vidjeti i čuti dio povijesti, pogotovo iz svojih i krajeva. No, prema toj povijesti, arhivskoj građi neprocjenjive vrijednosti, odgovorni na HRT-u se ne odnose onako, kako bi po našem uvjerenju i saznanju, trebalo”, kazao je Ćavar.

Pozdravili su ih gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kao izaslanik Predsjednice RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik Vlade, dožupan Damir Barna u ime Vukovarsko-srijemske županije te dr. Vesna Bosanac, ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar.

Ministar Medved rekao je kako je neprijatelj u Domovinskome ratu htio ubiti istinu, no ratni su izvjestitelji širili istinu i tako pomogli obranu Hrvatske pa su zato uvršteni u Zakon o hrvatskim braniteljima kao sudionici rata.

Okupljeni su izvjestitelji obišli i poznata mjesta stradanja u Vukovaru.

Hrvatski radio Vukovar/Milan Paun/Dražen Prša