VUKOVAR: Polaganje vijenaca na groblju

Foto: Hina

Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja.

U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednčki vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječku nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok će misu zadušnicu na groblju predvoditi požeški biskup Antun Škvorčević.

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja, među kojima su se nalazili i članovi diplomatskog zbora akreditiranih u Hrvatskoj, došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. To je i geslo obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh.

Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosli transparente s domoljubnim porukama. Policija još uvijek ne raspolaže podatkom koliko se ljudi nalazilo u ovogodišnjoj koloni sjećanja, međutim s obzirom da su se – kada je na groblju već počela misla zadužnica – posljednji sudionici kolone nalazili tek kod vodotornja, može se reći kako je i ove godine Vukovar pohodio ogroman broj domoljuba.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković. (Hina)