Povezite se

Vijesti

Vukovar: Obilježene obljetnice međunarodnog priznanja RH i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Objavljeno

-

 Sjećanjem na sve one koji su utkali živote u temelje suvremene hrvatske države, u srijedu je u Vukovaru obilježena 28. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 22. obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vijence su položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara, predvođena županom Božom Galićem i zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom.

 Počast  su odali i saborski zastupnici s vukovarsko-srijemskog područja, čelnici jedinica lokalne samouprave, vijećnici Županijske skupštine i Gradskog vijeća Vukovara, predstavnici vukovarsko-srijemske Policijske uprave i Glavnog stožera Oružanih snaga RH te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Molitvu je kod spomen-obilježja predvodio fra Matija Marijić iz vukovarske župe sv Filipa i Jakova.

„Obilježavamo obljetnice sjećajući se onih koji su dali živote za Hrvatsku. Moramo graditi zemlju kakvu su oni zamišljali i željeli, a na boljitak cijele naše zajednice, cijele Slavonije i Hrvatske“, poručio je župan Galić.

Vukovarski dogradonačelnik Pavliček ocijenio je današnji datum jednim od najvažnijih u hrvatskoj povijesti jer smo nakon 900 godina postali dijelom slobodnih država i naroda, ali današnji datum od velike važnosti i za istok Hrvatske.

„Zahvaljujući mudroj politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem su bez ispaljenog metka i bez jedne žrtve vraćeni u ustavno pravni poredak RH“, rekao je Pavliček ističući važnost mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Međunarodno priznanje dočekao u samici u logoru u Srbiji – stražari divljački nastrojeni

Počast na groblju u Vukovaru odao je i predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Dragutin Guzovski te u izjavi za medije istaknuo da je međunarodno priznanje Hrvatske dočekao u samici u logoru u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji.

„Vijest o međunarodnom priznanju do mene nije doprla, no po ponašanju stražara znao sam da se nešto događa jer su toga dana bili posebno divljački nastrojeni prema zarobljenicima“, prisjetio se Guzovski dodavši da su se nekoliko dana potom prema zarobljenicima počeli drugačije ponašati  jer više nisu bili ‘pobunjenici’ već ratni vojni zarobljenici. Na ispitivanju je jedan pukovnik JNA Guzovskom kasnije potvrdio da je Hrvatska međunarodno priznata.

Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja prisjetio se i tadašnji načelnik PU vukovarsko-srijemske Stipo Rimac naglasivši da je prvenstveni zadatak policije bio razoružavanje stanovništva pa je u sklopu tih aktivnosti otkupljeno oko 10.000 komada oružja, 15.000 komada ručnih bombi i oko dva milijuna komada streljiva različita kalibra.

(Hina)

Vijesti

HAK: Pojačan promet u priobalju i na pojedinim graničnim prijelazima

Published

on

Dodao

Pojačan je promet na cestama u priobalju, većini cesta u smjeru unutrašnjosti, kao i na pojedinim graničnim prijelazima, izvijestili su u subotu popodne iz HAK-a te dodali da je zbog prometne nesreće prekinut promet na staroj cesti kroz Gorski kotar u mjestu Močile kod Vrbovskog.

Na autocestama u blizini odmorišta i čvorova mogući su kraći zastoji, vožnja u koloni, usporeno, pa iz Hrvatskog auto kluba mole za strpljenje.

Zbog pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom prometu. 

Osobna vozila na izlaz iz Hrvatske najduže čekaju na graničnim prijelazima sa Slovenijom, najduže na prijelazu Kaštel/Dragonja sat i pol te po sat na Maclju, Rupi i Plovaniji. Na prijelazu Kaštel na ulaz u Hrvatsku čeka se dva sata, a na Plovaniji jedan sat.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Unatoč epidemiji koronavirusa Jelsa ostvaruje odlične turističke rezultate

Published

on

Dodao

Općina Jelsa u srpnju je ostvarila najbolje turističke rezultate na otoku Hvaru. Riječ je o čak dvije trećine prošlogodišnjih gostiju, što je bilo iznad svih očekivanja. Turističke brojke u kolovozu još su bolje. U Jelsi se u ovome trenutku odmara nekoliko tisuća gostiju, a za odlične pokazatelje svakako je zaslužna i turistička ponuda kojoj se iz godine u godinu podiže kvaliteta.

Već smo ranije pisali o lokaciji koja je u Jelsi postala nezaobilazna za domaće i strane goste. Riječ je o Tirkiz Beach baru koji je svoja vrata u turističkom smislu otvorio sredinom srpnja.

Ova prekrasna ljetna oaza koja se nalazi na svega nekoliko metara od mora postala je idealno mjesto za opuštanje kupača i prolaznika.

“Željeli smo stvoriti lounge bar u kojemu po pristupačnim cijenama gosti mogu uživati u vrhunskoj usluzi. Posebno se ponosimo širokim izborom koktela te nezaobilaznim ginovima” kazao je prilikom otvorenja vlasnik bara Denis Carić.

Ukoliko želite uživati u predivnim izlascima sunca, tirkiznom moru i romantičnom pogledu na okolinu uvale i plažu Fontana Tirkiz Beach bar je pravo mjesto za vas.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv covida-19

Published

on

Rusija započinje proizvodnju prve serije svojega novog cjepiva protiv covida-19, objavila je u subotu novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministarstvo zdravstva.

Rusko cjepivo protiv koronavirusa prvo je koje ide u proizvodnju, ali neki ruski znanstvenici izjavili su kako strahuju da s ovako brzim odobrenjem regulatora Moskva želi staviti nacionalni ugled ispred sigurnosti.

Rusko cjepivo bit će odobreno prije uobičajenih ispitivanja koja se provode na tisućama ljudi, a poznata su kao faza III.

Ta je faza ključna da bi cjepivo dobilo zeleno svjetlo regulatora.

Cjepivo “Sputnik V” nazvano je po prvome satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957. i tek treba proći završnu fazu ispitivanja.

Predsjednik Vladimir Putin javnost uvjerava da je cjepivo sigurno te da je njime cijepljena jedna od njegovih kćeri te da se nakon cijepljenja dobro osjećala. 

Interfax prenosi da je moskovski institut Gamaleja, koji je razvio cjepivo, ranije najavio kako će Rusija do prosinca ili siječnja mjesečno proizvoditi oko 5 milijuna doza novog cjepiva, objavio je Interfax.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije