Vukovar: Obilježene obljetnice međunarodnog priznanja RH i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

 Sjećanjem na sve one koji su utkali živote u temelje suvremene hrvatske države, u srijedu je u Vukovaru obilježena 28. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 22. obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vijence su položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara, predvođena županom Božom Galićem i zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom.

 Počast  su odali i saborski zastupnici s vukovarsko-srijemskog područja, čelnici jedinica lokalne samouprave, vijećnici Županijske skupštine i Gradskog vijeća Vukovara, predstavnici vukovarsko-srijemske Policijske uprave i Glavnog stožera Oružanih snaga RH te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Molitvu je kod spomen-obilježja predvodio fra Matija Marijić iz vukovarske župe sv Filipa i Jakova.

„Obilježavamo obljetnice sjećajući se onih koji su dali živote za Hrvatsku. Moramo graditi zemlju kakvu su oni zamišljali i željeli, a na boljitak cijele naše zajednice, cijele Slavonije i Hrvatske“, poručio je župan Galić.

Vukovarski dogradonačelnik Pavliček ocijenio je današnji datum jednim od najvažnijih u hrvatskoj povijesti jer smo nakon 900 godina postali dijelom slobodnih država i naroda, ali današnji datum od velike važnosti i za istok Hrvatske.

„Zahvaljujući mudroj politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem su bez ispaljenog metka i bez jedne žrtve vraćeni u ustavno pravni poredak RH“, rekao je Pavliček ističući važnost mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Međunarodno priznanje dočekao u samici u logoru u Srbiji – stražari divljački nastrojeni

Počast na groblju u Vukovaru odao je i predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Dragutin Guzovski te u izjavi za medije istaknuo da je međunarodno priznanje Hrvatske dočekao u samici u logoru u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji.

„Vijest o međunarodnom priznanju do mene nije doprla, no po ponašanju stražara znao sam da se nešto događa jer su toga dana bili posebno divljački nastrojeni prema zarobljenicima“, prisjetio se Guzovski dodavši da su se nekoliko dana potom prema zarobljenicima počeli drugačije ponašati  jer više nisu bili ‘pobunjenici’ već ratni vojni zarobljenici. Na ispitivanju je jedan pukovnik JNA Guzovskom kasnije potvrdio da je Hrvatska međunarodno priznata.

Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja prisjetio se i tadašnji načelnik PU vukovarsko-srijemske Stipo Rimac naglasivši da je prvenstveni zadatak policije bio razoružavanje stanovništva pa je u sklopu tih aktivnosti otkupljeno oko 10.000 komada oružja, 15.000 komada ručnih bombi i oko dva milijuna komada streljiva različita kalibra.

(Hina)