Vukovar: Obilježena 29. godišnjica okupacije Lušca u Domovinskom ratu

Vijenac je položilo izaslanstvo Grada Vukovara/Izvor: Milan Paun

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-križa u vukovarskome naselju Lušcu u ponedjeljak je obilježena 29. godišnjica okupacije toga mjesta, gdje je u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba 1991. ubijeno 69 hrvatskih branitelja i civila.

Počast ubijenima odali su članovi obitelji, rodbina i suborci te izaslanstva države, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, braniteljskih i stradalničkih udruga.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako vukovarske žrtve još nisu doživjele pravdu.

“Pad Lušca znači početak kraja obrane Vukovara. Lijepo nas je vidjeti ovoliko i da smo u zajedništvu jer to žrtve zaslužuju. Ostaje samo pitanje zašto nitko za razaranje Vukovara nije odgovorio. Mali broj ljudi za ubijene u Vukovaru je izveden pred lice pravde, jako mali broj pravomoćnih presuda je presuđen i jako malo kazni izrečeno”, istaknuo je vukovarski gradonačelnik.

Tomislav Gršić, sudionik ratnih događaja kojem je u Lušcu, kako je rekao, izginula cijela obitelj, rekao je novinarima kako se uvijek priča kako za žrtve poginule u obrani Vukovara nitko nije odgovarao, a nitko ne pita zašto nitko nije odgovarao za poslijeratnu pljačku Hrvatske zbog koje će, dodao je, njegova kći nakon završetka školovanja, ići raditi u Irsku i ne namjerava ostati u ovakvoj Hrvatskoj.

“Ovi ljudi, da mogu govoriti i ustati, pitali bi je li netko odgovarao za zločin opustošenja Hrvatske jer to je zločin. Šta se nama događa?  upitao je i ocijenio, da “na vrhu ona dva gospodina, da ne kažem klipana, lupetaju.”

“Mislim da se ovom izjavom nisam spustio ispod njihovih nivoa. Pitam ih, je li im imalo neugodno zbog ovih izginulih ljudi”, rekao je novinarima Tomislav Gršić.

Prvi put su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe u Lužac pokušale ući 16. listopada, a 2. studenoga u naselje su ušle s 40-ak tenkova i transportera. Ubijeno je 69 mještana. Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada Vukovara jer su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba ulaskom u to naselje izbili na Priljevo i obalu Dunava, čime su razdvojili hrvatske branitelje Vukovara od branitelja gradske četvrti Borova naselja.