Vukovar: Najboljim polaznicima HVU-a dodijeljena priznanja

Mirela Sentivanac - Silvija-Palac Foto: Branimir Bradarić

Najboljim polaznicima HVU-a za 2016./2017. proglašeni su satnik Marijan Žukina (25. naraštaj Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro), poručnica Suzana Krišto (16. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe), stožerni narednik Ivan Orlandini (15. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe), stožerni narednik Tomislav Petrović (najbolji instruktor u školskoj godini 2016./2017.), poručnik Robert Dovijanić (20. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe HRZ-a i PZO-a), narednik Damir Bednarek (36. naraštaj dočasničke izobrazbe) i skupnik Edin Muhić (51. naraštaj Temeljne dočasničke izobrazbe).

Prvi put, na temelju odluke Gradskog vijeća Vukovara, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro dodijelio je prigodno priznanje i novčanu nagradu. To priznanje ponio je satnik Marijan Žukina koji je nagradu od 5.000 kuna proslijedio u humanitarne svrhe.

Tako nas je učio Blago Zadro i ja se tako osjećam. Mislim kako je to normalno i ljudski. Rođen sam u Daruvaru gdje i živim, ali od danas je Vukovar moj drugi grad, rekao je Žukina koji je bio u jednoj od posljednjih generacija ročnika JNA, odakle je odmah prešao u redove Hrvatske vojske. Istaknuo je kako je neizmjerno ponosan te da su zbog toga proradile i emocije.

Među promoviranim dočasnicima i časnicima bile su i dvije Vukovarke, poručnice Mirela Sentivanac i Silvija Palac. Odoru Hrvatske vojske obukla sam zbog oca koji je branio Vukovar na prvoj crti i koji je zatim devet mjeseci proveo u logoru. Posljednja sam izašla iz Vukovara 1991. i prva se vratila. Stoga sam neizmjerno ponosna što sam časnički čin dobila upravo u Vukovaru, rekla je Sentivanac.

Poručnica Silvija Palac istaknula je kako je u jesen 1991. Vukovar napuštala pognute glave, ali i da danas nije tako, nego je puna ponosa i u Vukovaru je uzdignute glave.