Vujčić: Teško je odrediti godinu uvođenja eura u Hrvatsku

foto HINA/ Denis CERIĆ

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je da je HNB spriječio da se problemi u Agrokoru preliju na bankarski sektor te da je pritom obavljen izvrstan posao, a i uz pretpostavku 100-postotnog otpisa potraživanja prema koncernu, bankarski sustav bi ostao stabilan.

Cijelo vrijeme naša ideja je bila da ako Agrokor bankrotira kako da ograničimo efekt bankrota na bankarski sektor. Tako smo razmišljali od 2012. i 2013. godine, kada smo počeli davati rješenja bankama i svoditi ih na 25 posto kapitala izloženosti prema Agrokoru, istaknuo je Vujčić na razgovoru ‘jedan na jedan’ u sklopu konferencije ‘Zagreb – financijsko središte’ u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Upitan o godini uvođenja eura u Hrvatsku, Vujčić je kazao da je to teško odrediti jer to ne ovisi samo o našoj želji već i partnerima te onome što ćemo raditi idućih godina. Naglasio je da je ulazak u tečajni mehanizam ERM II ključni korak koji zemlja treba učiniti na putu u europsku monetarnu uniju, a da bi ‘bilo lijepo’ da se to poklopi s našim presjedanjem Europskom unijom.

Na pitanje o utjecaju uvođenja eura na gospodarstvenike, Vujčić je istaknuo brojne prednosti, a između ostalog, smanjenje cijene kapitala, odnosno niže kamatne stope, kojima će doprinjeti i uklanjanje valutnog rizika. Nadalje, naveo je i bitno niže regulatorne troškove za bankarski sektor, smanjenje stope obvezne pričuve, kao i uklanjanje potrebe obveznih minimalnih deviznih potraživanja prema bankama koje zbog visoke eurizacije iznosi 17 posto. Ostale koristi se odnose i na niže transakcijske troškove biti, a bitno će pasti i troškovi platnog prometa.

Upitan o onim građanima koji će u trenutku uvođenja eura imati kunske kredite, Vujčić je kazao da će se njihovi krediti bez ikakve naknade konvertirati po fiksnom tečaju u eurske kredite i ‘sve će ostati po starom’.