Vučković: Mjere pomoći vinskom sektoru pokazale su se iznimno učinkovitima

ZAGREB, 27. ožujka 2021. (Hina) – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je u subotu da su se mjere pomoći hrvatskom vinskom sektoru pokazale iznimno učinkovitima iako je to sektor najpogođeniji koronakrizom.

Ministrica Vučković je u nastavku radnog posjeta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji posjetila Vinariju Miloš u Stonu i OPG Vinariju Bezak u Janjini.

„Nažalost, hrvatski vinski sektor jedan je od najpogođenijih koronakrizom zbog čega smo na raspolaganje stavili brojne mehanizme pomoći. Osigurali smo kontinuitet potpore s dodatnih 30 milijuna kuna kroz krizne mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina koje su se pokazale iznimno učinkovitima”, rekla je ministrica Vučković tijekom posjete pelješkim vinarima.

Dodala je i da su na ovotjednom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU zatražili i dodatne potpore.

Zainteresirani se mogu javiti na natječaj – Mjere 21 – u sklopu kojeg je na raspolaganju 200 milijuna kuna za potporu poljoprivrednicima i MSP-ovima posebno pogođenim koronakrizom te na javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za “Ulaganja u vinarije i marketing vina“.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom potiče lokalne poljoprivrednike te se kombinacijom financijskih instrumenata, europskih i nacionalnih sredstava pomaže vinarima, što je jako bitno za tu županiju.

“U općini Ston imamo uspješne primjere koji su postigli zaštićenu oznaku izvornosti za vinogorje Ponikve i Stonsku kamenicu, što je pravi put kako da domaćim proizvodima potvrdimo autohtonost, ali i učinimo ih atraktivnijima“, rekao je Dobroslavić.

„Ponikve“ su upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU i čiji je cilj označavanje proizvoda te isticanje naziva lokaliteta. “Malostonska kamenica“ upisana u isti registar čime je zaštićena na području cijele EU, a potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.